ITM: idén is várják a Magyar Formatervezési Díj pályázatokat

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) a Magyar Formatervezési Tanáccsal (MFT) közösen idén is meghirdeti a Magyar Formatervezési Díj pályázatot, a pályamunkákat április végéig, elektronikus úton lehet beküldeni – közölte az ITM csütörtökön az MTI-vel.

A dizájn fogalma, eszköztára az elmúlt években egyre szélesebb körben épült be a magyarországi vállalkozások és intézmények mindennapi munkájába. E folyamat erősítésére, a dizájn céltudatos, eredményes használatának ösztönzésére hivatott a Magyar Formatervezési Díj (MFD). Magyarország legrangosabb dizájn pályázatát negyvenkettedik alkalommal hirdeti meg az ITM, az SZTNH és az MFT.

A díj a kiemelkedő színvonalú formatervezői teljesítmény elismerésére, a hazai formatervezés alkalmazásának ösztönzésére szolgál. A pályázatokat termék, vizuális kommunikáció, illetve terv és diákmunka kategóriákban nyújthatják be a versenyzők. Tervezők, gyártók, kereskedők, forgalmazók és megrendelők egyaránt jelentkezhetnek az elmúlt három évben létrehozott termékekkel, szolgáltatásokkal.

Hírdetés

A közleményben Bódis József, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára elmondta, a magyar kormány kiemelten kezeli a kutatás-fejlesztést és az innovációt, és célul tűzte ki, hogy Magyarország Európa egyik erős innovátora legyen. A hazai ipar számára azonban az innováció mellett a versenyképesség fenntartásához és növeléséhez elengedhetetlen a dizájnszemlélet is, amely nagyban segítheti az adott termékek és szolgáltatások használhatóságát, működésük könnyebb megértését – tette hozzá az államtitkár.

Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke pedig a közleményben arról számolt be, hogy a rangos szakemberekből álló bírálóbizottság két fordulóban értékeli a pályázatokat a formai minőség, újszerűség és eredetiség, felhasználó-központú kialakítás, piaci versenyképesség és fenntarthatóság szempontjai mentén. A legjobbnak bizonyuló munkákat kiállításon mutatják be, alkotóik oklevelet és pénzjutalmat kapnak, díjaikat a tervek szerint ősszel, a Design Week programsorozat részeként vehetik majd át – mondta a hivatal elnöke.

A szervezők a pályázatokat elektronikus úton, 2021. április 30-a éjfélig várják az [email protected] e-mail címre – olvasható a minisztérium közleményében.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »