Ítéletre várnak a zavargók

Letöltendő börtönbüntetést kért az ügyész arra a tíz vádlottra, akik a tavaly szeptemberi röszkei zavargás miatt állnak bíróság előtt. A tárgyaláson kiderült, hogy az egyik vádlott, az egyetlen nő már oltalmazotti státust kapott, és hasonló eredmény várható a kerekes székes férfi menedékkérelme esetében is.

Letöltendő börtönbüntetés kiszabását és hazánkból való kiutasítást kért az ügyész perbeszédében arra a tíz vádlottra, akik tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése miatt állnak bíróság előtt. A Szegedi Járásbíróság ebben az ügyben egy iraki és kilenc szír állampolgár, köztük egy nő ügyében hoz ítéletet a tavaly szeptemberben a röszkei közúti határátkelőnél történtek miatt. Mint arról lapunkban többször beszámoltunk, a nyolcadrendű vádlott egy hatvan év feletti, cukorbeteg, fél szemére vak asszony, a kilencedrendű egy kerekes székben ülő fiatalember, a tizedrendű pedig egy gerincsérves, mankóval közlekedő férfi. Az ügyészség vádirata szerint mind a tíz vádlott része volt annak a tömegnek, amely fenyegetően, agresszívan lépett fel a határt őrző magyar rendőrökkel szemben, és amely kitörte a helyéről a határátkelőt lezáró kaput.

Az ügyész tegnap azt mondta: nem azzal vádolja a tíz embert, hogy ők maguk dobálták a rendőröket és törték ki a kaput, hanem azzal, hogy részei voltak a tömegnek, amely ezt megtette. – Ha az erőszakos cselekményben való személyes részvételükre lenne bizonyíték, akkor a határzár megrongálása és hivatalos személy elleni erőszak is szerepelne a vádpontok között – közölte az ügyész. Hangsúlyozta: a vádlottaknak ugyanakkor tudniuk kellett, hogy miért épült meg a határzár, látniuk kellett a rendőrsorfalat, a vízágyút és a páncélautót is. Emellett tudniuk kellett azt is, hogy a kaput nem a magyar rendőrök nyitották meg, és azzal is tisztában kellett lenniük, hogy jogszerűtlenül lépnek Magyarország területére.

A tárgyaláson kiderült az is: a vádlottak három kivétellel menedékkérelmet nyújtottak be. A nő már megkapta az oltalmazotti státust, és hasonló döntés várható a kerekes székes férfi esetében is. Két vádlott menedékkérelmének nincs nyoma a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal dél-alföldi központjában. A férfiak védői ezért kérték a bíróságot, hogy a tárgyaláson tett nyilatkozataik alapján hivatalból kezdeményezze az eljárás megindítását.

A tárgyalás ma a védőbeszédekkel folytatódik, holnap várhatóan kihirdeti az elsőfokú ítéletet a Szegedi Járásbíróság.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »