Ítélet született az MH17-es utasszállító lelövésének ügyében

Ítélet született az MH17-es utasszállító lelövésének ügyében

Ítélet született a Malysia Airlines MH17-es járatának lelövése ügyében. A bíróság a 298 ember meggyilkolásáért ítélt el két orosz és egy ukrán férfit. Az ügyészség életfogytiglani börtönbüntetést kért a vádlottakra. A gépet 2014-ben lőtték le Ukrajna felett egy orosz BUK típusú légvédelmi rakétával. A szerencsétlenségnek nem volt túlélője, az áldozatok között 196 holland és 27 ausztrál állampolgár is volt. A rakétát az oroszbarát szaparitásták által ellenőrzött területről lőtték ki.

“Csak a legszigorúbb büntetéssel lehet megtorolni azt, mit a gyanúsítottak tettek, ami annyi szenvedést okozott az áldozatoknak és hozzátartozóiknak”

mondta Hendrik Steeenhuis elnöklő bíró, aki hosszasan kiemelte, a vádlottaknak milyen orosz katonai kötődései voltak tettük elkövetésekor.

Az eset kapcsán négy embert állítottak a vádlottak padjára: Igor Girkint, Szergej Dubinszkijt, Oleg Pulatovot (ők oroszok), valamint az ukrán Leonyid Harcsenkót. Girkin a szakadár donyecki népköztársaság védelmi minisztereként szolgált. Pulatovot felmentették.

Bár nem az elítéltek meg “húzták meg a ravaszt”, a bíróság és a nyomozás eredménye szerint részt vettek a gépet megsemmisítő mozgatható föld-levegő rakéta kilövő állásának telepítésében, részt vállalja ezzel a fedélzeten lévő emberek halálához.

Hírdetés

A bűncselekmény előkészítése és elkövetése miatt több mint száz további gyanúsított ellen folyik eljárás.

Az mai ítélet 16 millió eurós jóvátétel fizetésére kötelezte a vádlottakat, amelyet a családok részére kellene kifizetniük. Ha ezt nem tudják megtenni, a holland állam vállalja az összeg kifizetését.

Az ügyben megszólalt (természetesen) Volodimir Zelenszkij is, aki fontos lépésként értékelte az ítéletet.

“De arra is szüksélg van, hogy azok is a vádlottak padjára kerüljenek, akik megrendelték ezt a bűncselekményt, mert az érinthetetlenség érzése újabb bűncselekményekhez vezet. (…) El kell oszlatnunk ezt az illúziót. Minden orosz atrocitás megbüntetése – akkor és most is – elkerülhetetlen”

írta Zelenszkij a twitteren.

Reuters.com, körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »