Ítélet született a vatikáni bank volt vezetői elleni perben

Ítélet született a vatikáni bank volt vezetői elleni perben

Paolo Ciprianit, a vatikáni bank egykori vezérigazgatóját és Massimo Tullit, a volt igazgatóhelyettest arra kötelezték, hogy 40 millió eurót fizessenek vissza a pénzintézetnek azok után, hogy az ellenük indított perben a fellebbezési eljárás során megerősítették az ítéletet.

A Vallási Művek Intézete, az IOR (Istituto per le Opere di Religione), vagyis a vatikáni bank nyilatkozata szerint a két korábbi vezető ügyében meghozott ítélet „az intézet mélyreható megújítását és átalakítását követi a vatikáni pénzügyi szektor és a Szentszék fontos reformjainak végrehajtása érdekében”.

Az ítélet kapcsán kiderült, hogy a fellebbviteli bíróság teljes mértékben elismerte a IOR indokait, és 40 millió euró kártérítésre ítélte a volt főigazgatót és helyettesét. A január 18-án meghozott ítélet teljes mértékben elutasítja a két volt ügyvezető kérelmét, megerősítve a velük szemben első fokon meghozott döntést. Ennek tükrében az általuk okozott kár megtérítésére kötelezi őket, amely 35 millió 740 ezer 587 eurót jelent a károkat illetően és ehhez kapcsolódik további 4 millió 799 ezer 445 euró elmaradt haszon. A teljes összeg 40 millió 540 ezer 32 eurót jelent. A bíróság ezenkívül a fellebbezőkre hárította a bírósági költségeket, beleértve az elsőfokú eljárás kiadásait.

Az IOR közleménye azt is megfogalmazza, hogy az ítélet a „rossz ügyvitelre” vonatkozik, amellyel Cipriani és Tulli 2010 és 2013 között az intézet egyes beruházásait bonyolította. Az ítéletet megelőzően a vatikáni pénzintézet mélyreható és alapos megújulási és átalakítási folyamaton ment keresztül, melynek köszönhetően az IOR azonosítani tudta az ellene elkövetett visszaéléseket, továbbá meg tudta védeni örökségét, vagyis az Egyház tulajdonait. Ez volt az első olyen esemény a Vatikánvárosi Államban, amely előfutárként szolgált a más ehhez hasonló és folyamatban lévő ügyek elindításához – tájékoztatott a Vallási Művek Intézete.

Hírdetés

A 2007-ben a vatikáni bank élére kinevett Paolo Cipriani és helyettese, Massimo Tulli 2013 júliusában mondott le, amelyet a IOR-t felügyelő bíborosi bizottság és bank igazgatótanácsa is egyöntetűen elfogadott. Az ellenük felhozott vád szerint pénzmosás elleni jogszabályok megsértésében voltak érintettek olaszországi és svájci bankokkal kapcsolatban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »