Italautomaták: késedelem, káosz, egyre több leszerelt gép

Italautomaták: késedelem, káosz, egyre több leszerelt gép

Egészen biztos, hogy a Magyar Posta nem fog végezni a mintegy huszonnyolcezer italautomata Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz való bekötésével, az erre szolgáló automatafelügyeleti egységgel (afe) eddig ugyanis legfeljebb 200 gépet szereltek fel. Ágazati értesülések szerint ezért a december elsejei határidőt 2018. július 1-jéig kitolják, így az eredeti tervekhez képest már egyéves lesz a késés – közölte lapunkkal a Magyar Ital- és Áruautomata-szövetség (MIÁSZ) elnöke. Szőllősi Balázs elmondta: tudomásuk szerint az állami cégnél nagyon elszámolták magukat, mivel a korábban 35 ezres automataállományra összesen 15 ezer felügyeleti egységet rendeltek az arra kijelölt beszállítótól.

Olvasóink észrevételei és lapunk tapasztalatai alapján egyébiránt az elmúlt hetekben sok irodaházban, munkahelyen leszerelték az ital- és áruautomatákat. Ezt a MIÁSZ elnöke a bizonytalansággal magyarázta: a vállalkozók nem kockáztattak, hiszen nem lehetett tudni, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kitolja-e a határidőt, márpedig a ma is hatályos jogszabályok szerint a NAV rendszeréhez nem csatlakoztatható gépeket le kell kapcsolni. Szintén a kivonulásra adhat okot, hogy a rendszer fenntartásának költségei gépenként havonta 10-12 ezer forintra rúgnak, amit egy-egy alacsonyabb forgalmat lebonyolító automata nem képes kitermelni. Áremelkedés várhatóan így is lesz; becslések szerint egy 60-80 forintos kávé 100-130 forintra is drágulhat.

http://mno.hu/

Hírdetés

A jelentős késedelem nem tekinthető meglepetésnek, hiszen a szakma már hetekkel ezelőtt jelezte, a posta nem halad a készülékek felszerelésével. Ennek legfőbb okát abban látták, hogy csak jelentős késéssel, november első napján írta alá a szükséges berendezések beszerzéséről szóló szerződést. Az állam egyébiránt 3,24 milliárd forintot – felügyeleti egységenként 120 ezer forintos támogatást – nyújt a NAV-rendszerhez való kapcsolódásra a vállalkozóknak. A támogatás elnyeréséhez a vállalkozásoknak szerződést kell kötniük a felügyeleti szolgáltatóval, azaz a Magyar Postával, amely az egységek beszerzésével és szerelésével együtt az igényléseket is kezeli.

Amint arról lapunk elsőként beszámolt, az állam a francia hátterű Sagemcom Magyarország Kft.-től szerzi be az automatafelügyeleti egységeket. A közbeszerzési adatbázisban közzétett, november elsején aláírt szerződés szerint a társaság nettó 3,9 milliárd forintért fogja elvégezni a munkát az eredetileg tervezett 2,4 milliárd helyett. A cég alvállalkozókat is igénybe vesz, köztük a Rogán Antal propagandaminiszter elektronikus aláírási szabadalmát is jegyző MobilSign Kft.-t. A társaság tulajdonosa Kertész Balázs belvárosi ügyvédnek, Rogán egyik legfőbb bizalmasának egykori felesége, Pozsgai Petra. A megbízás másik érdekessége, hogy a Magyar Postának az automatafelügyelet informatikai rendszerének kiépítéséhez szüksége volt egy tanúsítványra, amelyet a Rogán Antal feltalálótársaihoz köthető Hunguard Kft. adott ki. A cég egyik tulajdonosa Csík Balázs, aki egyben a rendszer kiépítésében részt vevő MobilSign ügyvezetője is.

http://mno.hu/

Csökkenthetik az adminisztrációt. Az adóadminisztráció átalakításában központi helyet foglal el a vállalkozások terheinek csökkentése, egyszerűsítése – mondta az NGM adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára egy szakmai rendezvényen tegnap. Tamásné Czinege Csilla kifejtette, hogy Magyarországon jelenleg 34 munkanapot kell adóadminisztrációval töltenie egy-egy vállalkozásnak minden évben, ami jóval több az uniós átlagnál, ezt próbálja a kormány lerövidíteni, egyszerűsíteni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.11.30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »