Iszonyú nyomás alatt tartja Oroszországot a NOB

Egyelőre továbbra is kétséges, hogy az orosz sportolók részt vehetnek-e az augusztus 5-én kezdődő riói olimpián, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ugyanis kedden közölte: megvizsgálja a jogi lehetőségeket Oroszország kizárásának kérdésében.

A NOB végrehajtó bizottsága rendkívüli ülést tartott Lausanne-ban egy nappal azután, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nyilvánosságra hozta a 2014-es szocsi téli játékokkal kapcsolatban lefolytatott vizsgálatának eredményeit, és államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot.

Kollektív büntetés? Egyéni elbírálás?

„Az orosz sportolók riói részvételének ügyében a NOB először aprólékosan kiértékeli a jelentést, majd megvizsgálja a jogi lépések lehetőségét azzal kapcsolatban, hogy kollektív eltiltást szabjon-e ki az orosz sportolókra, vagy egyéni elbírálással döntsön az egyes versenyzők olimpiai részvételéről” – olvasható a NOB közleményében.

A NOB hangsúlyozta, megvárja a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csütörtökre ígért döntését a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) által az orosz szövetségre (VFLA) kiszabott felfüggesztés miatt indított keresetről. A NOB ezenkívül figyelembe fogja venni a WADA-kódex és az Olimpiai Charta vonatkozó szabályait is.

Az orosz atléták kollektív keresettel fordultak június 21-én a CAS-hoz, mert álláspontjuk szerint az IAAF túlságosan merev és helytelen álláspontot képviselt, amikor felfüggesztette a VFLA tagságát, így ugyanis egyetlen orosz atléta sem indulhat nemzetközi versenyeken, így az olimpián sem.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »