Iszlám tőzsde indult Szarajevóban

Szarajevóban mostantól az iszlám alapelvei alapján működő tőzsdén is kereskedhetnek a befektetők. Európában elsőként a szarajevói tőzsde (SASE) 25 céggel útnak indította az Iszlám indexet, amelynek a térség legnagyobb vállalatai is tagjai.

A vallási alapokon kezelt befektetések iránt világszerte egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik. Egyre több olyan bank és pénzügyi szolgáltatás működik, amely megfelel a szigorú iszlám vallási előírások. Így ebben a körben működő pénzintézetek nem kerülhetnek kereskedelmi kapcsolatba olyan cégekkel, amelyeknek bármi köze lenne a szerencsejátékokhoz, vagy szerencsejátékhoz hasonló, kockázatos ügyletekhez, de nem társulhatnak be olyan üzletekbe se, amelyek valamilyen formában kapcsolatban állnak az alkohollal vagy disznóhússal.

A 2000-ben alapított Bosna Bank International (BBI) Bosznia-Hercegovina legnagyobb iszlám vallási elvek alapján működő bankja és az első ilyen Európában. Legnagyobb tulajdonosa a szaúdi Iszlám Fejlesztési Bank 45,4 százalékkal, valamint két Egyesült Arab Emírségbeli iszlám bank, amelyek a maradék 27,3-27,3 százalékos részvénypakettet birtokolják.

A BBI még márciusban állapodott meg a szarajevói tőzsde működtetőjével az ún. Iszlám index elindításáról, amelytől a gazdaság és a helyi tőkepiac növekedését várják és terveik szerint több cég is ezáltal juthat forráshoz. Egyelőre 25 vállalat részvényeivel lehet majd kereskedni, köztük az ország vezető céginek papírjaival, úgy mint a: BH Telecom (telekommunikáció), Elektroprivreda BiH (energia), Bosnalijek (gyószeripar), BUNIS Ginex (hadiipar), Elektroprivreda HZHB (energia), Tvornica Cementa Kakanj (cementgyártó) és az Energoinves (ipar).

A man rushes through the door of Sarajevo's stock exchange after it was opened April 12, 2002. The long awaited Sarajevo stock exchange, started on Friday trading shares of about 100 companies and privatisation funds, a month after the launch of the stock market in Banja Luka, the de facto capital of the Serb part of one of poorest Europes countries. REUTERS/Damir Sagolj DS/AA – RTR3LQE

A tőzsdei operátor és az iszlám bank összesen 117 olyan céget azonosított, amelynek működése megfelel az iszlám vallási előírásoknak, így potenciális kibocsátóként jelenhetnek meg a szarajevói tőzsdén.

Az Egyesült Államokban a vezető tőzsdeindex, a Dow Jones Ipari Átlag is összeállította a Dow Jones Islamic Markets Indexes (Dow Jones Iszlám Piaci Indexek) csoportot, amely hasonló elvek alapján működik.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »