Iszlám Múzeum nyílik Svájcban

A helyi muszlim nők egyesülete támogatásával nyílik meg hamarosan a svájci Chaux-de-Fonds-ban az Iszlám Kultúra Múzeuma, a projekt kezdeményezői az intézményről támadt viták miatt mutatták be az adományozókat.

A május végén nyitó múzeumot hevesen támadta többek közt a jobboldali Svájci Néppárt, amely “Ma múzeum, holnap egy Korán-iskola?” címmel nyújtott be interpellációt a parlamentnek a múzeum megvalósítására fordított pénz eredetét firtatva.

A hamarosan nyíló intézmény erre válaszul mutatta be a sajtónak a projekt részleteit és az adományozókat. Nadia Karmoush igazgató elmondta, hogy a múzeum megvalósításához szükséges négymillió svájci frank (1,1 milliárd forint) nagyrészt svájci és az öböl-menti országokból származó muszlim nőktől származik. Emellett több kuvaiti és katari alapítvány is adományozott pénzt ellenszolgáltatás nélkül.

A múzeum egy állandó kiállítással és egy ingyenesen látogatható, iszlám könyvtárral rendelkezik. A következő évben aktuális témákat feldolgozó időszaki kiállítások és pódiumbeszélgetések is várják majd a látogatókat. Az állandó kiállítás az iszlám történetét mutatja be.

Karmoush elmondta, hogy a múzeum politikamentes lesz, az iszlám történetének fontos korszakait különböző termekben mutatja be. “A történelmet néha félreértik. Az emberiség történelmét nem lehet csak az egyiptomiakkal, a rómaiakkal és a görögökkel elmesélni. Megvan ebben az iszlám civilizációnak is a helye. Ezt akarjuk megmutatni” – fejtette ki Khaldoun Dia-Eddine, a múzeum tudományos igazgatója.
Hozzátette: “Polgárként az a kötelességünk, hogy integrálódjunk és együttműködjünk, valamint védekezzünk a fundamentalizmus ellen. Ehhez ismernünk kell önmagunkat és másokat is. Mindehhez járul hozzá ez a múzeum”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »