Iszlám Állam – A katalán rendőrség feltételezett dzsihadista terroristacsoportot számolt fel Barcelonában

Iszlám Állam – A katalán rendőrség feltételezett dzsihadista terroristacsoportot számolt fel Barcelonában

A katalán rendőrség feltételezett dzsihadista terroristasejtet számolt fel Barcelonában kedden. A hatóság által kiadott összegző közlemény szerint a nagyszabású, kora reggeltől egészen délutánig zajló Alexandria-művelet elnevezésű akcióban összesen 17 embert vettek őrizetbe, hat helyszínen tartottak házkutatást, Barcelonán kívül Igualadában is, amely 60 kilométerre található a katalán fővárostól.

Az akciót hosszú nyomozás előzte meg, a rendőrség még 2017-ben figyelt fel a bűnözői csoportra, amely nem foglalkozott propagandaterjesztéssel és toborzással, mint a legtöbb hasonló sejt, viszont a gyanú szerint támadások elkövetését tervezte.

A csoport ötfős, 33 és 44 év közötti algériai állampolgárokból álló “kemény magja” lopás, rablás, drogkereskedelem miatt is ismert volt korábban a rendőrség előtt.

Az őrizetbe vett személyek közül elsősorban őket tartja radikálisnak és gyanúsítja terrorizmussal a rendőrség, bár a többiek felelősségét is vizsgálja ebben a bűncselekményben. A banda tagjait összesen mintegy 370 különböző bűneset, például vagyon elleni bűncselekmények és okirathamisítás elkövetésével gyanúsítja a hatóság.

Miquel Buch, a katalán kormány belügyi tanácsosa újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: a őrizetbe vett személyek a rájuk irányuló rendőri figyelem miatt “egy pillanatig sem” voltak olyan helyzetben, hogy valóban képesek legyenek véghez is vinni a tervezett támadást.

Hírdetés

A spanyol belügyminisztérium keddi közleménye szerint Málagában, egy másik akcióban a spanyol rendőrség őrizetbe vett egy 27 éves marokkói állampolgárt, akiről úgy tudják, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet felesküdött tagja.

Információik szerint a férfi arra készült, hogy elhagyja a dél-európai országot, Szíriában csatlakozzon a terrorszervezethez, és részt vegyen az ott dúló harcokban.

A szaktárca internetes oldalán található összesítéséből kiderült: a múlt évben Spanyolországban 29 embert vettek őrizetbe dzsihadista terrortevékenységgel összefüggésben.

A spanyol hatóságok ezen kívül 32 feltételezett dzsihadista terrorista elfogásában közreműködtek más országokban.

MTI


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »