István király – Boráros Imre címszerepében a Soproni Petőfi Színház színpadán

István király – Boráros Imre címszerepében a Soproni Petőfi Színház színpadán

Sopron, a hűség városa decemberben emlékezett meg az 1921-es soproni népszavazás centenáriumáról. Az évfordulóhoz kapcsolódva a Soproni Petőfi Színház, a 2021/2022-es színházi évad mottójául a „Szabadság” szót választotta.

A Szabadság évadának előadásai közt szerepelnek a nemzeti történelmet felidéző darabok, köztük a Széchenyi és az István király című előadások.

A munkabemutató keretében színpadra került a Sík Sándor István király című művéből készült tragédia.

Az István király a Soproni Petőfi Színház, a Forrás Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és Komáromi Jókai Színház koprodukciójaként került színre.

Hírdetés

A darab szent királyunk utolsó napjairól és a trónöröklés történelmi eseményéről szól. Üzenetében pedig reflektál az idei Hűség évadának tematikájára, illetve folytatása annak. Pataki András pályafutásához szorosan hozzátartozik ez a mű, ötödik alkalommal rendezi meg, készített tévéjátékot is a tragédiából. Úgy érzi, ez a darab mindig hordozza azokat a fontos, ma is aktuális gondolatokat, amelyek nyomán értelmezhető, megélhető történelmünk, helyünk, identitásunk, kereszténységünk az országban, Európában. Ez szintén része a szabadságunknak.

A történet szerint 1038-ban járunk. Nagyboldogasszony ünnepére készül Székesfehérvár. Ez a király utolsó napja. A polgárháború küszöbén áll az ország. Egy monumentális, erős, hatalmas, rendíthetetlen uralkodó és személyiség kiszolgáltatottságában szembenéz a halállal, egész életművének kárba veszésével. Kinek adja a koronát, kit válasszon utódjául? A keresztény Orseolo Pétert vagy az Árpád véréből származó, de pogány életet élő Vazult? A keresztény Magyarország alapjait lerakó István nehéz döntés előtt áll. István felajánlja Szűz Máriának a koronát, Isten kezébe teszi az országot.

Sík Sándor művének elkészülése után így nyilatkozott erről a Nemzeti Újságnak: “István királyomban megpróbáltam a szent király alakját, mint a magyar történelem legnagyobb problémájának megoldóját, egy óriási, emberi erőt fölülmúló feladatnak cselekvő és szenvedő egyetlen hősét nézni… Ebben a fölfogásban Szent István a szó legigazibb értelmében emberfeletti ember, aki nemcsak megérzi nemzetének legnagyobb, századokra kiható történeti problémáját, hanem messze megelőzve korát, az egyszer s mindenkorra érvényes egyetlen feleletet is meglátja: a magyarságnak mindenestül kereszténnyé, azaz nyugativá, műveltté, lelkivé kell lennie, de ugyanakkor mindenestül magyarnak is maradnia. Ebből fakad helyzetének tragédiája.”

A színház honlapját olvasva látható, hogy nem csökkent a tempó és az intenzív munka az elmúlt hónapokban sem. Az Emigránsok, a Széchenyi, az Ördögölő Józsiás produkciók után elkészült a következő évad negyedik felnőtt bérletes bemutatója. Érdekesség, hogy az Emigránsok szerepel a most zajló kisvárdai fesztivál versenyprogramjában, az Ördögölő Józsiás július 4-én Esztergomban, majd később Szigligeten látható. Az István király pedig a hétvégén, Pécselyen és Kémesen vendégszerepel. A Bál a Savoyban revü operett, amely ugyancsak A szabadság évadában tekinthető meg, szintén elstartolt a stábbal együtt, hiszen már próbálják a német nyelvű barlangszínházi előadást, így júliusra ez a produkció is elkészül.

(Berényi Kornélia/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »