Istennek dicsőség, egymásnak segítség

Istennek dicsőség, egymásnak segítség

Az önkéntes tűzoltószervezetek munkájának szentelték az elmúlt napokat Pozsonyvezekényben. Az Istennek dicsőség, egymásnak segítség határon átnyúló Interreg projekt keretén belül a helyi önkormányzat és önkéntes tűzoltó testület tagjai találkoztak a Magyarországról érkező mosonszolnoki önkéntes tűzoltókkal.

Az Istennek dicsőség, egymásnak segítség Interreg Szlovákia- Magyarország projekt leaderpartnerei, Pozsonyvezekény önkormányzata, valamint önkéntes tűzoltói és a mosonszolnoki Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai találkoztak a partnerség és az intenzív, határon átnyúló együttműködés kiépítésének érdekében július 23-án és 24-én. A projekt tárgyát közös tevékenységek alkotják, találkozók, szemináriumok, amelyek az önkéntesség kérdésére, tűz- és természeti katasztrófák, pandémia esetén való együttműködésre, tapasztalatok cseréjére épülnek.

A mosonszolnoki Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjait július 23-án pénteken köszöntötte Pozsonvezekény fogadóbizottsága kétnaposra tervezett rendezvény keretén belül. A projekt nyitányaként a szervezetek, a projektet közvetítő Nagyszombat megye küldöttének, első alelnökének, Berényi Józsefnek jelenlétében tartottak sajtótájékoztatót.

Berényi hangsúlyozta, az Interreg projekteknek köszönhetően 900.000 euró került Nagyszombat megyébe, főként a magyar falvakba, mivel szlovák részről nem mutattak érdeklődést a határon túli pályázati lehetőségekre.

Jelenleg a merítés zajlik. Berényi szerint a jövőben jelezni kell az Unió felé, hogy a pályázati rendszer roppant bonyolult, a feltételek egyszerűsítést kívánnának. Örül annak, hogy a falvak sikeresen pályáztak, hogy a merítés 100%-os, ez más programoknál nem mondható el – tette hozzá. Az Interregnek köszönhető az is, hogy a települések megérezték a partnerkeresés fontosságát, már nem csak a korábban kialakított testvér-településekkel tartják a jó kapcsolatot és építik azt történelmi alapokon, hanem kinyíltak az új lehetőségek is. Ami Nagyszombat megyét illeti, Magyarországon főleg a Duna mentén lévő településekkel keresik a kapcsolatot. Egy partnerség legfeljebb 50000 euró merítésére tud pályázni a kisprojektek keretén belül.

Zupko Tamás, Pozsonyvezekény polgármestere elmondta, ez a projekt főleg a jó kapcsolatteremtést és az eszközvásárlást teszi lehetővé az önkormányzat számára. Pozsonyvezekény az önkéntes tűzoltóknak megtartott rendezvény megszervezésén kívül két 8×4 méteres sátor, 12 pad-asztal szett, egy úgy nevezett meleg-ködképzőgép, valamint egy hideg-ködképzőgép megvásárlását tudta finanszírozni a pályázaton megnyert összegből. Mindennek fontos szerepe van az önkéntes tűzoltók munkájában, hiszen az eszközöket ki tudják használni bel- és külterek fertőtlenítésére, szúnyogirtásra is. A polgármester és az önkormányzat, amely aktívan együttműködik a pozsonyvezekényi önkéntes tűzoltó testülettel rendkívül hálás a helyi önkéntes tűzoltóságnak a tesztelések és a pandémia idején kifejtett áldozatos munkájáért.

Hírdetés

A világjárvány idején az állam és az önkormányzat elsősorban a hivatásosokra támaszkodik, de az önkéntesek együttműködése nélkül lehetetlen lenne kezelni ezt a helyzetet 

– hangsúlyozta Zupko Tamás.

Makai Zsuzsanna, a mosonszolnoki önkéntes tűzoltók szervezetének vezetője elmondta, ők is örülnek az eszközöknek, a kismotor-fecskendőnek, amit meg tudtak vásárolni, valamint egy akadálypályát akarnak kiépíteni, hiszen ők nagyon sokat versenyeznek mind a gyermek- és ifjúsági mind a felnőttcsapattal. A magyarországi partner hangsúlyozta, szerencsére a magyarországi önkéntes tűzoltóság szakmailag nagyon jól felszerelt, nagyon sok a katasztrófavédelmi pályázat náluk.

A sajtótájékoztatót követően Tánczos Zoltán, a Galántai Járási Tűzoltó-parancsnokság igazgatója tartott előadást az önkéntes tűzoltó szervezetek országos és régióban kifejtett tevékenységéről. Kiemelte, hogy az önkéntes tűzoltószervezetek a legrégibb olyan önkéntes szervezetek, amelyek a mai napig aktívan működnek. Részt vesznek a tűzoltásban, katasztrófa-elhárításban, rendezvények biztosításában, segítséget nyújtanak a rászoruló embereknek, valamint társadalmi szerepük is rendkívül jelentős.

Országosan húszezer önkéntes tűzoltóról tudnak, a különböző versenyeken 1625 testület vesz részt. A pandémia kitörése óta munkájuk megduplázódott, irgalmatlan mennyiségű riasztást kapnak, ezenkívül az időjárás viszontagságai sem hagyják pihenni őket. Tánczos Zoltán az előadást követő ünnepi ebéd közben kitüntette a vezekényi önkéntes tűzoltók tagjait a járvány alatti helytállásukért, valamint megérdemelt előléptetésre is sor került.

Az önkéntes tűzoltók találkozójának délutánján természetesen a tűzoltó bemutató sem maradhatott el, amelyet Karácsony Imre, a pozsonyvezekényi önkéntes tűzoltó testület parancsnoka, a falu alpolgármestere szervezett. A találkozó szombaton, július 24-án a pozsonyvezekényi retro-gasztrofesztiválon csúcsosodott ki, ahol a szervezetek szórakozás közben osztották meg egymással tapasztalataikat.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »