„Isten terít asztalt az embereknek” – Úrnapja egyházmegyéinkben

„Isten terít asztalt az embereknek” – Úrnapja egyházmegyéinkben

Az Eucharisztiát, Krisztus szent testét és vérét ünnepelte június 19-én a Magyar Katolikus Egyház. Az egyházmegyék tudósításaiból készült összeállítást adjuk közre.

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban mutatott be ünnepi szentmisét, amelyen Bosák Nándor nyugalmazott püspök, valamint az egyházközségben szolgáló papok is részt vettek.

A társszékesegyházban ezen a napon hagyományosan nemcsak az egyházközség hívei ünnepelnek együtt, hanem a város többi katolikus híveinek közössége is csatlakozik, így a szentmisén és a belvárosi körmeneten közel ezer ember vett részt és tett együtt tanúságot öröméről, Jézus Krisztusba vetett hitéről.

„Én veletek vagyok mindennap, a világ végéig” (Mt 28,20) – Jézusnak ebből az ígéretéből indult ki a szentmise szónoka, mielőtt rátért az aznapi evangélium magyarázatára. Kiemelte, hogy Jézus mindig mindenkit szeretettel fogadott, nekünk is meg kell tanulni, hogy a másikra ne zavaró tényezőként tekintsünk.

Nem szabad megfeledkeznünk az örök dolgokról, amelyekről Jézus tanított minket – figyelmeztetett a főpásztor. Hozzátette:

„Hálát adunk Jézusnak, hogy táplálni akar, nem mond le rólunk, az életről beszél, küldetést ad, és eláraszt szeretetével, hogy a kenyérszaporítás csodája a mindennapi életünk csodája legyen” – zárta elmélkedését Palánki Ferenc megyéspüspök.

A teljes tudósítás ITT olvasható.

Forrás: Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Trifonov Éva

*

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Erdő Péter bíboros, prímás a budapesti Szent István-bazilikában mutatott be úrnapi szentmisét, majd a szentmise után körmenet indult a főpásztor vezetésével. A misén Andorka Péter Missa jubilata című miséje, valamint Horváth Márton Levente O salutaris hostia című motettája is felcsendült.

Erdő Péter bíboros a tanítványok magányosságából indult ki homíliájában. Választ, gyógyulást keresnek Jézusnál, és ő a várakozásaikat messze meghaladó választ ad. Az evangéliumban hallott lakoma előképe magának az eucharisztiának is. „Isten terít asztalt az embereknek, akik követik őt. És a puszta magányában, a beköszöntő éjszakában a legtöbbet adja, amit ember kaphat: Isten társaságát. A vele való közösség kezdődik meg az ember számára” – mondta a főpásztor.

A kenyérszaporítás csodája történetében az Isten által nekünk készített üdvösség kezdődik meg a lakomával. Jézus munkatársai pedig, a papok, közvetítők és szolgálattevők, rajtuk keresztül Isten ereje működik. Hangsúlyozta az Egyházra vonatkozó üzenetet is:

„Adja Isten, hogy az Eucharisztia minden tevékenységünk csúcspontja, minden jó igyekezetünk, erőnk és örömünk forrása legyen, és mindig élő tagjai lehessünk Krisztus szeretetközösségének!” – fohászkodott beszéde végén Erdő Péter bíboros.

A teljes tudósítás ITT olvasható.

Hírdetés

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye/Magyar Kurír

Fotó: Juhász Adorján

*

Székesfehérvári Egyházmegye

Mit jelent nekünk a hit, és ad-e örömöt? – homíliájában Spányi Antal megyéspüspök e kérdésből indult ki a fehérvári Szent Imre-templomban bemutatott ünnepi szentmisén.

Hangsúlyozta, hogy

Kidolgoztuk-e magunkban az érzékenységet rá; alakítjuk-e magunkban a készséget, hogy felfedezzük a hit örömét, azaz a köztünk élő Jézust? – kérdezte a főpásztor.

A körmenet során Székesfehérvár utcáin több evangéliumi részt is felolvastak; énekszó mellett vonultak a hívek. A templomba visszatérve rövid szentségimádás és áldás után biztatva engedte útjukra a jelenlévőket a megyéspüspök: „Vigyétek magatokkal a hétköznapokba a Lélek tűzének szelíd melegségét és átalakító erejét!”

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

*

Szombathelyi Egyházmegye

Úrnapja délelőttjén a szombathelyi székesegyházban gyűltek össze a városi plébániák hívei, hogy Székely János megyéspüspökkel együtt ünnepeljék Krisztus Szent Testét és Vérét. A szentmise végén körmenetben vitték az Oltáriszentséget a templomban és a téren felállított és feldíszített oltárokhoz, sátrakhoz. 

Az Úristen kezdettől fogva készítette elő az Eucharisztiának ezt a hatalmas titkát – utalt a főpásztor Melkizedek áldozatára a szentmise olvasmányából. – Ez volt az egész teremtés célja, hogy egy lehessen velünk. Az Úristen vágyott arra, hogy egy asztalhoz üljön az emberrel, hogy nekünk adja magát.

Jézus nem úgy szólt, mint egy bölcs, hanem azt kérte mindenkitől, hogy őt kövessék. Benne az élő Isten lépett a világba. Testet öltött, önmagát ajándékozta nekünk.

A napunk legjobb része, amikor az Élő Istennel találkozhatunk. Vajon felfogjuk-e ezt a titkot, és eljövünk-e a vele való találkozásra? – tette fel a kérdést Székely János. 

A teljes tudósítás ITT olvasható.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

*

Veszprémi Főegyházmegye

Udvardy György érsek Veszprémben, az Árpád-házi Szent Margit-templomban mutatott be ünnepi szentmisét, Tornavölgyi Krisztián érseki irodaigazgató és Tamás Zoltán káplán koncelebrálásával.

„Egy csoda, ami a nép táplálásáról, Jézus Krisztus természetéről szól, s egyben az Eucharisztiának az előképe is, annak az áldozatnak, ami miatt mi élni tudunk, ami által mi élünk” – mondta a csodálatos kenyérszaporításról a főpásztor. – Minden vasárnap azt tesszük, amit a tanítványok, mert rászorulunk, hogy találkozzunk az Úrral. Jézus áldozata erőforrás és táplálék számunkra.

És táplálja bennünk a tanítás utáni vágyat, és a testvéri közösségi életre való vágyat is. Segít, hogy legyen erőnk mindennap szolgálni, legyen erőnk jót tenni.

A szentmise körmenettel zárult a plébániatemplom kertjében, ahol négy oltárt állítottak fel az útvonal mentén. A kisgyermekek virágszirmokat szórtak, a hívek imádsággal és énekkel kísérték az Oltáriszentséget.

A teljes tudósítás ITT olvasható.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »