Isten tegye teljessé a jót! – Papszentelést ünnepeltek Gyulafehérváron

Isten tegye teljessé a jót! – Papszentelést ünnepeltek Gyulafehérváron

Kovács Gergely érsek június 29-én, Szent Péter és Szent Pál apostolok főünnepén hét diakónust szentelt pappá a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye szolgálatára. A hét újmisés pap: Baróti Tibor, Bíró Károly, Bőjte Csongor, Forró Csaba Roland, Kerekes Péter Miklós, Mazai Tihamér és Timár József.

A hívők és papok újra megtöltötték a gyulafehérvári székesegyházat. Itt voltak a csíkszeredai ministránstábor résztvevői, a szentelendők rokonai, barátai, falusfelei. A zenei szolgálatot a Schola Cantorum Transsylvaniensis látta el.

A szentmise olvasmányai és evangéliuma után András István szemináriumi rektor szólította név szerint a szentelendőket, akik előlépve jelennel válaszoltak, és kérte Kovács Gergely érseket, szentelje őket pappá, miután méltónak találtattak erre.

A főpásztor buzdította ezután a fiatalembereket arra, hogy a hitért önként, szeretetből és meggyőződésből adják életüket Istennek és az ő népének. A pásztori szeretet nem a cselekedetekben, hanem önmagunk ajándékozásában rejlik – idézte az érsek Szent II. János Pál pápa gondolatát. – A pap Krisztus képmása, ami azt jelenti, hogy a világnak Krisztust kell bemutatnia. Krisztus személyében cselekszik a pap, s nem az a fontos, mit tesz, hanem hogy ki ő.

− hívta fel a szentelendők és minden pap figyelmét Kovács Gergely érsek.

Ha élő a pap hite, hűséges tud maradni Krisztushoz – idézte Márton Áron püspököt a főpásztor, majd néven szólítva kérte a hét fiatalt, legyenek mindenkinek mindene, vállalják a hívek küzdelmes életét.

Hírdetés

„Szívemből kívánom, legyetek Krisztus képmása! Legyetek napjaink péterei és páljai!” – emlékeztetett a nap szentjeire buzdító beszéde végén.

„Isten tegye teljessé a jót, amit megkezdett benned” – kérte a szentelendők ígéretei után a főpásztor. Ehhez az imádsághoz csatlakozva kérték a főegyházmegye hívei, akiknek lelki javát mától e fiatalok is szolgálják, hogy Isten áldása kísérje útjukon e fiatal, pályakezdő papokat.

A szentmise végén az újmisés papok személyre szóló buzdítás kíséretében vették át Kovács Gergely érsektől a papi működésüket engedélyező hivatalos iratokat, köztük első szolgálati helyükre szóló kinevezésüket.

Szöveg: Bodó Márta

Forrás és fotó: Gyulafehérvári Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »