Isten színe előtt

Coram Deo címmel adta ki új kötetét Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Olyan történeteket, prédikációkat és illusztrációkat gyűjtött össze, amelyek az olvasóban el tudják mélyíteni az élő Ige valóságát. – Sokakat megszólíthat, ha tanúságot teszünk hitünkről és megéljük Krisztus szeretetét – fogalmazott Fekete Károly az Európa Rádiónak adott interjúban.

Fekete Károly az Európa Rádió oldalán közzétett beszélgetésben a könyv címéről elmondta: a Coram Deo, vagyis az Isten színe elé állás kifejezés Kálvintól származik. Arra hív meg bennünket, hogy megvalljuk a bűneinket az Ige fényében, és feloldozást nyerjünk Krisztustól. A múlt év végén megjelent könyvben összegyűjtött prédikációk célja megerősíteni a lelkészeket szolgálatukban, a hívő keresztyén embereket tanúságtételükben. A kiadványban az elmúlt évek ünnepi alkalmain: jubileumi eseményeken, esperesi beiktatásokon, lelkésztalálkozókon mondott prédikációk szerepelnek.

Fekete Károly_püspök_20201008-bi (8).jpg

Fotó: Sebestyén László

Hozzáfűzte: a Magyarországi Református Egyház Zsinata 2023-at a lelkipásztori hivatás évének szentelte. Ez a tematika felhívta a figyelmet a szolgálat összetettségére és a lelkészek kihívásokkal teli életére. Ösztönözte egyben az egyházat a lelkipásztorok képzésének átgondolására, egzisztenciális megerősítésükön át a lelki szükségleteikig. A Zsinat ezt az évet az élő Ige évének nyilvánította, amelyik folytatása a tavalyi tematikának. Fekete Károly úgy fogalmazott: a lelkipásztor dolga, hogy az életet szolgáló Isten beszédét adja át a gyülekezetnek.

A könyv szerkezetének összeállításában a püspök Pál apostol efezusiakhoz írt levéléből merített. Fekete Károly a 3. fejezetből idézett: „Krisztus lakjék szívetekben a hit által, a szeretetben meggyökerezve és megalapozva képesek legyetek felfogni minden szenttel együtt: mi a szélesség és hosszúság, magasság és mélység; és így megismerjétek Krisztus minden ismeretet meghaladó szeretetét, hogy Isten mindent átfogó teljességére jussatok.” (Ef 3,17–19) A püspök bízik abban, hogy a szolgálat magasságát, szélességét és mélységét taglaló kiadvány segíti a lelkipásztorokat a hivatásukban, az élő Ige megélésében és átadásában.

Az-Élő-Ige-Éve-2024-(színes,-fehér-háttérrel)

A 2024-es élő Ige évéről Fekete Károly úgy fogalmazott: a kötet a szolgálattevőkön kívül minden olyan református egyháztagot törekszik megszólítani, akik hitük melletti elkötelezettségüket szeretnék megmutatni közösségeikben, családjukban is, ami bátorítást nyújthat arra, hogy példamutató keresztyének lehessünk. Hozzátette: ahogy a hétköznapokban is megéljük Krisztus szeretetét, az sokakat megszólíthat.

A teljes beszélgetést az Európa Rádió oldalán hallgathatják meg.