Isten nem hagy bennünket magunkra ebben a nehéz adventben sem

Isten nem hagy bennünket magunkra ebben a nehéz adventben sem

Idén elmaradnak a roráték, az adventi gyertyagyújtások, a szentmisék és a nagy gyónások is. A mától érvényes lockdown nem teszi lehetővé a templomba járást, amit ebben az adventi időszakban különösen nehezen viselnek a hívek. Tavaly, bár októberben bezártak a templomok, karácsony előtt mégis megnyíltak, a szilveszteri hálaadással bezárólag.

A karácsonyhoz egy hívő ember számára hozzátartozik a karácsonyi gyónás és áldozás, ilyenkor valahogy jobban megnyílik az ember szíve. S ez most, úgy tűnik, elmarad. Individuálisan, kérésre, egyeztetett időpontban van csak lehetőség szentgyónásra. Ehhez már megfelelően előkészítettük a gyóntatószéket. Elmaradnak a hajnali misék (roráték) is, ahová elég sokan jártak, mert hozzátartozott az ünnep hangulatához”

– mondja nem rejtett szomorúsággal Zsidó János nyékvárkonyi esperesplébános. Esküvőt és keresztelőt korlátozott, hatos létszámmal lehet tartani. A temetésekre egyelőre nincs korlátozás, de előtte vagy utána gyászmisék nem lehetnek.

A legelszomorítóbb az egészben az, hogy akkor hoztak ilyen döntést a felelős politikusok, amikor a fél ország már be van oltva. Úgy látszik, mégsem bírunk a járvánnyal. Tavaly a zárást könnyebb volt elfogadni, hiszen akkor még nem létezett vakcina. Az utóbbi hetekben már amúgy is csak az oltottak és Covidon átesettek járhattak szentmisére. Kár, hogy ez nem maradhatott így.

Zsidó János atya fel van készülve arra, hogy az adventi időszakban sokat fog csörögni a telefonja, az embereknek kelleni fog a lelki támasz, a vigasz és biztatás, hogy Isten megsegít bennünket, nem hagy magunkra.

Hírdetés

Megpróbálok lelket önteni beléjük, eddig is ezt tettem. Minden szentmisén az oltásra biztattam. Ez a járvány nem Isten büntetése, hanem saját bűneink büntetése, a nyári felelőtlenségünk árát isszuk”

– teszi hozzá.

Hozzáteszi: a járvány már eddig is sokakat elszoktatott a templomba járásról, és félő, hogy ez a mostani zárás még jobban visszaveti a hívek számát. Ha karácsony előtt enyhítenének a szigoron, a nyékvárkonyi lelki atya akár több misét is tartana, csak hogy mindenki, aki részt akar venni rajta, ezt megtehesse. Már eddig is hármat tartott hétvégenként, hogy a hívők biztonságban érezhessék magukat.

„A Jóisten mindig velünk van, bármi is történik. Voltak az emberiség történetében nagy csapások, de aki hitt Istenben, az túlélte. Az édesapám is volt orosz hadifogságban és azt mesélte, hogy aki nem bízott az Istenben, az haza se jött. De akik bíztak benne, mindennap imádkoztak a hazakerülésükért, azok nagy része haza is jött.

A remény és a bizalom a legfontosabb. Van valaki fölöttünk, a mennyei Atyánk, aki szeret minket. Ha meg is engedi ezt a szenvedést, ad hozzá erőt, hogy el tudjuk viselni. A tévés, rádiós szentmise hallgatása, a Szentírás olvasása megnyugtatja az embert, Isten velünk van és biztosan megsegít. Az úgy szeresd felebarátodat, mint önmagadat pedig arra tanít, hogy felelősséggel tartozunk önmagunk és mások iránt, különösen most, ezekben a nehéz adventi időkben”

– mondja mintegy biztatásként Zsidó János.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »