„Isten azt bízta ránk, hogy legyünk irgalmasak”

A háború miatt meg kellett tanulnunk rugalmasnak lenni, mondta a Nagydobrony Online-nak Ifj. Pocsai Sándor. A kárpátaljai Csongor lelkipásztora a portál által készített videóban elmondja, hogyan tudtak eddig segíteni az Ukrajna belsejéből érkezőknek. Nem csupán a menekülőket látták el és látják el ezután is, hanem az ott maradt, egyedül élő helyiek számára is juttatnak napi egyszeri meleg ételt.

„Természetes, hogy ezt tesszük, hiszen Isten azt bízta ránk, hogy legyünk irgalmasak és gondviselők” – fogalmaz a lelkipásztor.

Ahogy arról korábban is írtunk, Csongoron ezentúl ukrán nyelvű istentiszteletet tartanak. Ezek az alkalmak nem csupán a megnyugvásra adnak lehetőséget, hanem a Kárpátaljára érkezők esetleges előítéletét is segítenek lebontani a magyarokkal kapcsolatban, derül ki a videóból. „Mindannyiunknak bizonyságtételre alkalmat adó helyzet ez: bizonyságot tehetünk, mennyire vagyunk befogadók, mennyire tudunk törődni egymással, mennyire vagyunk vendégszeretők. […] ez a bizonyságtétel egy olyan magvetés, amit majd az ukrán emberek hazavisznek” – mondja Ifj. Pocsai Sándor.

Az összeállításban Balogh János, a Nagydobronyi Református Egyházközség gondnoka is megszólal. A nagydobronyi gyülekezet körzetenként, 24 presbitere révén méri fel, hol van a településen belül a legnagyobb szükség. Hálás a magyarországi segítségért is, amely támogatja az ő segítségnyújtásukat is.