Isten akarata, hogy jobban éljünk a szülőföldünkön

Isten akarata, hogy jobban éljünk a szülőföldünkön

A szülőföld által biztosított élettér betöltésének a szükségességéről beszélt a csíksomlyói búcsú ünnepi szónoka, Csintalan László tiszteletbeli kanonok, tiszteletbeli főesperes, csíkdelnei plébános.

1som1_b(fotó: MTI)

A csíksomlyói hegynyeregben százezrek által hallgatott prédikációban a mózesi áldást idézve kijelentette: Isten akarata, hogy éljünk és jobban éljünk a szülőföldünkön – számolt be az MTI. Úgy vélte, hogy a csíksomlyói zarándoklatból kell erőt meríteni ahhoz, hogy a családdal, az egyházközösséggel és a néppel összekapaszkodva kérjük Isten áldását az életterünk betöltéséért.

„Ne maradjon beszegezett ház, gyerek nélküli iskola, megfogyatkozó falu és város, megfogyatkozott ország és szülőföld. Be kell töltenünk életterünket” – hangsúlyozta a búcsú szónoka. A Ferenc pápa által meghirdetett irgalmasság évére utalva kijelentette, irgalmasság van a teremtésben, a megváltásban és a megszentelésben is. A gyönyörű csíki tájat a teremtés csodájaként említette meg.

Az ünnepi szónok a megbocsátás szükségességére is kitért prédikációjában. Megemlítette: a szűzanya nem gyalázta szent fia kivégzőit, a megbocsátás ott volt a lelkében. „Amikor az ő közbenjárását kérjük, (…) mindig legyen ott előttünk, hogy a megbocsátás, az Istennel való kapcsolatunk rendbetétele, és az embertársainkkal való kapcsolatunknak is a rendbetétele” – fogalmazott a szónok, aki szerint ki kell engesztelődnünk Istennel, és embertársainkkal.

Prédikációja végén a magyar és a székely himnusz szavait összekapcsolva jelentette ki: „kérünk Istenünk, álld meg a magyart, és ne hagyd elveszni Erdélyt”. A mise főcelebránsa, Bíró László tábori püspök arra hívta fel a figyelmet, hogy akik elzarándokoltak a csíksomlyói szűzanyához, akik ragaszkodnak hozzá, azok nem árvák. „Ne engedjük, hogy az egyház árvaházzá legyen, ne engedjük el a szűzanyát. Ne engedjük, hogy nemzetünk árvaházzá legyen” – hangoztatta a püspök.

csiksomlyoi_bucsu_nyereg_punkosd_ta-9893_b

A csíkszeredai Segítő Mária Gimnázium diákjai által vitt kordonon belül indultak a nyeregbe az egyházi méltóságok, akiket a világi méltóságok követtek. A menet a Jézus-hágónak nevezett szakaszon ért ki a somlyói nyeregbe, a búcsú helyszínére. 

A nyeregbe kiérve először a Salvator-kápolnához vonultak, ahol a gimnázium diákjai a hagyományokhoz híven elénekelték az Egészen szép vagy Mária című egyházi éneket, majd levonultak a Hármashalom-oltárhoz a mise idejére.

csiksomlyoi_bucsu_nyereg_punkosd_ta-9992_b

A zarándokok között van Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és felesége, Herczeg Anita, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, valamint Eperjes Károly színművész is. Az ég túlnyomórészt felhős volt, de időnként előbújt a nap. A zarándokok folyamatosan érkeztek, és foglalták el a helyüket a domboldalon.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »