Ismét véradásra hív a Vöröskereszt

Országos véradást szerveznek a hétvégén, hogy a nyáron leapadt vérkészleteket feltöltsék.

Július utolsó és augusztus első hetében adnak a legkevesebben vért, ezért a Magyar Vöröskereszt közösségi kampányt indított, több száz helyszínen, rendezvényeken, fesztiválokon, bevásárlóközpontokban toboroztak és toboroznak véradókat.

Dr. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai igazgatóhelyettese elmondta: 18 éves kortól lehet vért adni. A felső korhatár abban az esetben, ha valaki korábban még soha nem adott vért, 60 év, a rendszeres véradóknál pedig 65 év. Az idősek egyre inkább kiesnek a rendszerből, a fiatalokat pedig nem könnyű megszólítani, tette hozzá a szakember.

Évente 250-270 ezer ember ad vért, van, aki egyszer, van, aki több alkalommal – így valamivel több mint 400 ezer egység jön össze. Vannak időszakok, amikor kevesebben jelennek meg véradáson, ezért az is előfordulhat, hogy a vérhiány miatt tervezett műtéteket kell néhány nappal elhalasztani.

A vérplazma-adással kapcsolatban dr. Török Ildikó, a Plazmaszolgálat Kft. vezető főorvosa tájékoztatott. Elmondta: a vérplazmából többféle életmentő gyógyszert állítanak elő.

A Vöröskereszt honlapjáról, ingyenes mobilapplikációról és a veradas.hu honlapról is tájékozódhatnak azok, akik vért adnának, mondta Váradi Marianna. A Magyar Vöröskereszt egészségfejlesztési szakmai vezetője hozzátette: naponta körülbelül ötven helyszínen lehet vért adni az országban.

A véradással nem csak a betegeken segítünk, de kiderülhet az is, ha valaki enyhén vérszegény, vagy vérnyomásproblémái vannak, s így el tudják irányítani szakorvoshoz. A plazmadáson résztvevők szintén rendszeres orvosi és laboratóriumi kontrollra számíthatnak. És ha valaki tudja magáról, hogy adhat vért, az egészséges, tették hozzá a szakemberek.

(Kossuth Rádió)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »