Ismét utcára vonultak a sárgamellényesek

Ismét utcára vonultak szombaton Franciaországban a sárgamellényes tüntetők, akiknek fő célja, hogy életben tartsák az utcai felvonulásokat az Emmanuel Macron államfő által meghirdetett nemzeti vita két hét múlva esedékes végéig.

Országszerte csaknem negyvenezren vettek részt a megmozdulásokon a múlt heti 47 ezerhez képest, Párizsban pedig mintegy 4 ezren tüntettek. A szervezők nem titkolt célja, hogy március 16-ig életben tartsák a szombati tiltakozásokat, akkor ér véget ugyanis a szociális követelésekről az államfő által január 15-én meghirdetett úgynevezett nagy nemzeti vita. A több mint 10 ezer lakossági fórum közül néhányon maga Emmanuel Macron is részt vett, és 6-7 órán át válaszolt a résztvevőknek a jobb megélhetés érdekében tett kormányzati intézkedésekről.

Hírdetés

A vitában, amelyhez interneten is hozzá lehet szólni, eddig több mint egymillióan vettek részt és tettek javaslatokat. A sárgamellényesek hangadói azonban a kormány kezdeményezését elterelő hadműveletnek tartják, s jelezték, hogy tartósan, az államfő teljes mandátuma idején nyomás alatt kívánják tartani a kormányt az utcai megmozdulásokkal.

Emmanuel Macron pénteken "a rend helyreállítását" kérte a sárgamellényesektől a szombatra tervezett 16. tiltakozónapon, újfent elfogadhatatlannak nevezve a megmozdulásokat kísérő erőszakot. Jóllehet az elmúlt hetekben már sokkal békésebbek voltak a megmozdulások, mint a tüntetéssorozat novemberi kezdetén.

(HVG nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »