Ismét többet fizethetünk a sürgősségi orvosi ügyeleten

Emelkedik a sürgősségi orvosi ügyeleten fizetendő illeték. A kórházi ügyeletek esetében legalább 5 euróra növekszik az illeték, míg a rendelőkben 2–3 euróra – jelentette ki Tomáš Drucker egészségügyi miniszter, aki egyúttal arról is beszélt, hogy mindkét esetben szélesebb lesz azon személyek listája, akiket felmentenek az illetékfizetés kötelezettsége alól.

 

Drucker változásokat szorgalmaz

 

„Annak a személynek, akinek ténylegesen ellátásra van  szüksége a sürgősségi ügyeleten, nem kell illetéket fizetnie“

 

– magyarázta Drucker, majd hozzátette, hogy ez például a balesetet szenvedett személyekre vonatkozik. Jelenleg nem kell megfizetnie az 1,99 eurós ügyeleti illetéket annak a személynek, aki az ügyeleti ellátás után kórházi kezelésre szorul.

 

A minisztérium változásokat tervez az ambuláns ügyelet, az ún. elsősegélyt nyújtó orvosi ügyelet (LSPP) működésében és az egészségügyben fizetendő illetékek területén is. Drucker az elkövetkezendő napokban akarja előterjeszteni mindkét törvénymódosítást. A miniszter azzal számol, hogy a páciensek már a jövő évben megtapasztalhatják a változásokat.

 

A minisztérium tervei szerint az állandó orvosi ügyeletek száma csökkenni fog Szlovákiában. Drucker már ősszel bejelentett, hogy az ilyen jellegű ügyeletek leginkább a kórházakban működnek majd. Az új szabály szerint a működési engedélyt az egészségügyi tárca ítéli oda. A további ügyeletek rövidebb időben üzemelnének, működésüket pedig a megye engedélyezné.

 

Forrás: sme.sk

Nyitókép: lakihegyradio.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »