Ismét több tonna szemetet gyűjtöttek (Tiszta Romániát program)

Ismét több tonna szemetet gyűjtöttek (Tiszta Romániát program)

Május végéig meghosszabbította a környezetvédelmi tárca a Tiszta Romániát! elnevezésű országos takarítási programot, melyhez több háromszéki intézmény, önkormányzat és vállalkozás is csatlakozott. A napokban Felső-Háromszéken és Orbaiszéken gyűjtötték a természetben hátrahagyott, felhalmozott hulladékot, de takarítottak Erdővidéken és Szitabodza környékén is. A szaktárcát vezető Tánczos Barna jelezte, az önkormányzatok anyagi hozzájárulást igényelhetnek a szemétgyűjtés lebonyolítására.

Gelence község polgármestere, Illyés Botond a közösségi médiában ismertette, hogy az önkormányzat az önkéntes tűzoltókkal, valamint a Clean Team Proiect vállalkozással közösen szervezett szemétgyűjtést a hét elején. A Gelence-patak mentén zajló akcióhoz csatlakoztak a megyei környezetvédelmi hatóság munkatársai is, együttes erővel 40 résztvevő öt tonna hulladékot gyűjtött a vízfolyás mentén. A környezetvédelmi őrség munkatársai az Orbaiszéken szervezett takarítási akcióban is részt vettek.

Hírdetés

A Bodza-vidék is bekapcsolódott az országos kampányba, Szitabodza önkormányzatának munkatársai a környezetvédelmi őrség képviselőivel és önkéntesekkel együtt két helyszínen is összegyűjtötték a hátrahagyott hulladékot. Pénteken a 10-es országút környékén illetve a Bodza folyó mentén, Kraszna területén 1250 kg hulladék került zsákokba.

Erdővidéken a vízügyi hatóság munkatársai és önkéntesek csatlakoztak az akcióhoz, ők Bardocon, illetve Olaszteleken a Kormos patak mentén gyűjtötték a szemetet, több mint 600 kg hulladékot szedtek fel – derült ki a megyei környezetvédelmi hatóság beszámolójából.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter arra hívta fel az önkormányzatok figyelmét, hogy pályázhatnak a szemétgyűjtés lebonyolítására, lakosságszámtól függően 3 ezer és 30 ezer lej közötti összegeket igényelhetnek. Az előző hét végéig mintegy 230 önkormányzat élt ezzel a lehetőséggel. A tárcavezető ugyanakkor arra is figyelmeztetett, a kampányt ellenőrzések követik, „június elseje után azokon a területeken és helységekben fogják kezdeni a szakhatóságok az ellenőrzéseket, ahol nem szerveztek hulladékgyűjtési akciót” – ismertette Facebook-bejegyzésében a miniszter.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »