Ismét több száz migráns kötött ki Szicíliában

Mintegy hatszáz, Líbiából útnak indult és a Földközi-tengeren megmentett migráns érkezett Szicíliába pénteken. Ez volt az egyik legnagyobb csoport, amióta Olaszország megegyezett egy líbiai fegyveres csoporttal az embercsempészet visszafogásáról.

 

Az AP amerikai hírügynökség szerint a migránsok nagy számú érkezése előjele lehet egy újabb bevándorlási hullámnak. Korábban ugyanis a líbiai Szabráta tengerpart menti városból indultak el azok, akik a Földközi-tengeren át Olaszországba akartak jutni. Az utóbbi három hétben azonban a város rivális fegyveres csoportok harcának helyszínévé vált, az összecsapásoknak az lett a vége, hogy kivonult az egyik fegyveres csoport, amely megegyezett Olaszországgal a migránsok visszatartásáról.

 

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) becslései szerint a harcok hatására mintegy 10 ezer migráns és menekült kényszerült elhagyni Szabrátát. Sokan közülük más városokban találtak menedéket az ott felállított menekülttáborokban. Az ENSZ szerint ezek az emberek sürgős segítségre szorulnak.

 

Valeria Calandra, az SOS Mediterranee nevű, migránsok mentésével foglalkozó német nonprofit szervezet elnöke azt mondta: a líbiai helyzet súlyosbodása miatt a migránsok még inkább el akarják hagyni a törvények nélküli országot. Úgy fogalmazott, hogy a pénteken érkezett migránsok csoportja csak a töredéke azoknak, akik a jövőben fognak nagy számban érkezni. A szervezet szállította a mintegy 600 migránst a szicíliai Palermóba.

 

Az Európába érkező migránsok száma jelentősen csökkent júliusban és augusztusban. Szeptemberben azonban hirtelen nőtt a számuk: 6288-en értek partot a szeptemberi 3914-hez képest. Az UNHCR római szóvivője, Federico Fossi ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy még korai messzemenő következtetéseket levonni, egyelőre figyelemmel kell kísérni az eseményeket.

 

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »