Ismét tízezrek tüntettek Pozsonyban – A Körkép.sk helyszíni riportja

Ismét tízezrek tüntettek Pozsonyban – A Körkép.sk helyszíni riportja

Újabb tüntetés volt Szlovákiában, immár sorozatban a hetedik. Ezúttal két helyen, Pozsonyban és Homonnán. A szlovák fővárosban mintegy 35 ezren vonultak utcára.

Péntek helyett ezúttal vasárnap délutánra hívták össze a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom szervezői az újabb kormányellenes tüntetést. Az eddig megszokott, országosan több tucat helyszín helyett ezúttal két városban, Pozsonyban és a kelet-szlovákiai Homonnán tartottak összejövetelt, ahová a többi helyszín szervezői is eljöttek.

Rendszeres tüntetésre járókként elmondhatjuk, hogy talán a mai volt a legautentikusabb, dramaturgiailag legjobban összerakott rendezvény. Köszönhetően annak, hogy a felszólalók szinte kivétel nélkül mind hiteles emberek voltak, akikkel a résztvevők könnyen tudtak azonosulni.

A felszólalók listája, az üzenetek, és maguk a felszólalók kiléte mind az összetartozás érzését erősítették.

Jó ötlet volt pódiumra hívni a kisgyermekes anyákat, tanárokat is, akiknek nem mindegy, milyen állapotok uralkodnak az országban, így az eddigi összes tüntetésen jelen voltak.

– hangzott el egyiküktől.

Az egyik legerősebb felszólalása František Oravec kelet-szlovákiai magángazdának volt, aki a Smeres kormány mezőgazdászokkal szembeni visszaéléseit, és a keleten szinte maffiamódszerekkel működő, földtulajdonosokat kizsákmányoló állapotokat jellemezte. Hosszabb ecsetelte, hogyan vették el tőle a földjét és kapnak rá mások állami támogatást, hogyan verték meg úgy, hogy fél évig munkaképtelen volt, és milyen kilátástalan állapotokkal szembesült, amikor igazát az illetékes hivatalokon keresztül próbálta érvényesíteni.

Szót kapott Pavol Žilinčík jogász, a Bírói Tanács tagja is, Marian Leško újságíró pedig a kormány utolsó időszakra eső ügyeit foglalta össze.

A színészek részéről Táňa Pauhofová, Richard Stanke, Lukáš Latinák,  Diana Mórová és mások kaptak szót.

A tüntetés végén felsorakoztak a színpadon az ország különböző városaiban hasonló tüntetést szervezők is, akiket a jelenlévők láthattak, hogy ugyanúgy a tüntetésekre járó egyszerű, tisztességes munkából élő hús, vér emberek, akiknek nem mindegy, milyen országban élnek és milyen jövő vár rájuk és családtagjakra.

A Körkép.sk saját fb-oldalán élőben közvetítette az egész tüntetést.

Körkép.sk

Képek: Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »