Ismét titkos dokumentumokat loptak az NSA-tól

Az amerikai kormány megerősítette, hogy még augusztusban letartóztattak egy Harold Martin nevű, 51 éves férfit, aki a gyanú szerint több ezer titkos dokumentumot lopott el az NSA-tól, azaz az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől. Martin ugyanannak a biztonsági cégnek volt az alkalmazottja, mint Edward Snowden.

A rendőrség több terabyte-nyi titkos adathordozót talált a férfi marylandi otthonában, ezek egy része a New York Times szerint olyan kódokat tartalmazott, amelyekkel külföldi kormányok szerveire lehet betörni.

Az ügy azért is kényes az Obama-kormányzat számára, mert a Snowden-ügy kirobbanása után megszigorították a biztonsági előírásokat. Az azonosításhoz jelenleg például két ember szükséges, így megakadályozható, hogy valaki magányos elkövetőként hazavigye a titkos adatokat. 

A hatóságok Harold Martin ügyének kirobbanása után még nem tudták, hogy a férfi egyedül lopta-e el a dokumentumokat, vagy voltak-e esetleg társai is. Erre utal legalábbis, hogy a nyomozók arra figyelmeztettek, az ügy nyilvánosságra hozatala veszélyes lehet a nyomozás szempontjából és fontos bizonyítékok semmisülhetnek meg. 

A Politico cikke szerint Harold Martin először mindent tagadott, később azonban beismerte, hogy ő lopta el a dokumentumokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »