Ismét téma Párkányban a műanyag-feldolgozó

Ismét téma Párkányban a műanyag-feldolgozó

Holnap és március 13-án is közmeghallgatás lesz a művelődési központban. A holnapi nyilvános vita témája egy bioüzemanyag és biooldószerek gyártására szakosodott üzem létrehozása, a március fórum témája a Green Park Štúrovo elnevezésű projekt lesz. A mai testületi ülés napirendi pontjai között egyik téma sem szerepel.

A város honlapján közzétett információk szerint a holnapi közmeghallgatást a környezeti hatásvizsgálatról szóló törvény és a módosított törvények értelmében rendezik. Témája a bioüzemanyag és biooldószerek gyártása lesz az pari park területén. A 16 órakor kezdődő fórumon jelen lesznek a beruházó Holig group Rt. képviselői és a környezetvédelmi minisztérium illetékesei is. A márciusi fórum témája a Green Park Štúrovo környezeti hatásokat kiértékelő dokumentumának átdolgozott verziója lesz, amit a befektető, a HC Logistik cég fog ismertetni.

A Green Park Štúrovo tervét a város már többször elutasította. A testület legutóbb tavaly májusban mondott nemet a műanyag-fel-dolgozó projektjére. A testületi ülést nagygyűlés előzte meg, amelyen közel kétszázötvenen vettek részt. Nemcsak Párkányból, hanem Esztergomból és a környező településekről is érkeztek tiltakozók. HC Logistik először tavaly februárban jelezte, hogy a párkányi ipari park területén műanyag-feldolgozó üzemet létesítene. A véleményeztetési eljárás keretében a környezetvédelmi minisztérium kikérte a város állásfoglalását is. Párkány képviselői februárban egyhangúlag nemmel szavaztak a beruházásra. A tervezett üzem ellen civilek, majd az MKP is aláírásgyűjtésbe kezdett. A civilek elektronikus petícióját több mint ezerötszázan, az MKP petícióját közel nyolcezren írták alá. Esztergom és a környező települések is jelezték: több szempontból is kifogásolhatónak tartják a beruházást. A környezetvédelmi minisztérium áprilisban közölte: a cég visszavonta beruházási szándékát. Röviddel ez után a vállalat bejelentette: Green Park Štúrovo néven létesítene üzemet Párkányban, amire a képviselők májusban is nemet mondtak. A céget azonban mindez nem tántorította el szándékától. „Nem léptünk vissza, ezt bizonyítja a helyi lapban közzétett és a Facebookon futó hirdetésünk is. A lakosok egyébként a hulladékégető ellen tiltakoztak, és igazuk volt. Én sem szeretnék olyan helyen élni, ahol égető működik. Mi viszont hulladékot nem égetnénk, célunk a műanyag környezetbarát újrahasznosítása” – nyilatkozta lapunknak korábban Jozef Drozd, a HC Logistik ügyvezető igazgatója.

A képviselők nehezményezik, hogy a bioüzemanyag és biooldószer gyártásával kapcsolatos téma és a Green Park Štúrovo projektje sem került be a mai ülés napirendjébe. Több képviselő jelezte: fontosnak tartják, hogy a beruházásokról a testület is tárgyaljon, ezért mindenképpen a napirend módosítását és a két téma utólagos besorolását fogják szorgalmazni.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »