Ismét szabad veszélyes kórokozókat előállítani az amerikai laboratóriumokban

Ismét szabad veszélyes kórokozókat előállítani az amerikai laboratóriumokban

Az amerikai kormány feloldotta a veszélyes kórokozók laboratóriumi előállításának három éve elrendelt tilalmát, mondván a betegségekre való felkészültség előnyei többet nyomnak a latban, mint a kísérletek kockázatai – írta az MTI.

A tilalom értelmében nem kaptak szövetségi pénzügyi támogatást a vírusmutációkat előállító úgynevezett funkciónyerés-kutatások (GOF), amelyek során egyes vírusok, mint a madárinfluenza, az atípusos tüdőgyulladás vagy a MERS-vírus új törzseit, könnyen terjedő mutációit hozták létre laboratóriumi körülmények között.

Hírdetés

A tilalmat az után rendelték el, hogy több szövetségi laboratóriumban súlyosan megsértették a biztonsági előírásokat a halálos kórokozók kezelésekor, volt olyan eset, hogy lépfeneminták szállításakor véletlenül élő baktériumtörzsek is átkerültek az amerikai járványügyi központ (CDC) egyik laboratóriumából egy másikba, veszélyeztetve az ott dolgozókat.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) keddi közleménye szerint az ilyen kutatások fontosak, hogy segítsék a kutatókat a hatékony ellenintézkedések megértésében és kidolgozásában „az emberek egészségét veszélyeztetető, gyorsan terjedő kórokozók ellen”.

Az amerikai egészségügyi tárca kidolgozta az ilyen kutatásokra vonatkozó irányelveket, mostantól egy tudományos testület fogja eldönteni, hogy szabad utat ad-e az ilyen jellegű kutatási terveknek. Csak akkor fogják engedélyezni ezeket, ha megállapítják, hogy az ilyen kutatásoknak nincs biztonságosabb módja, és az előnyök felülírják a kockázatokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »