Ismét Sulík lett az SaS elnöke

Ismét Sulík lett az SaS elnöke

A Szabadság és Szolidaritás (SaS) politikai tömörülés szombati zólyomi rendkívüli kongresszusán ismét az eddig pártelnököt, Richard Sulíkot választották meg elnöknek.

A kongresszuson a párt 213 tagjából 145-en jelentek meg és közülük 135-en adták voksukat az egyetlen jelöltre, Sulíkra. Noha az ő mandátuma 2020 júniusáig szólt, de szárnyra keltek olyan hírek, hogy a párt alelnöke, Ľubomír Galko is fontolgatja jelölést, ezért előbbre hozta a megmérettetést azzal a megokolással, hogy mások is esélyt kapjanak.

Hírdetés

Megfigyelők szerint ez a sietség inkább amiatt volt, mert az elmúlt években a pártelnök brüsszeli EP-kéviselőként nem sokat törődött pártjával. Ennek a legutóbbi EP-választáson az lett a következménye, hogy az SaS kevesebb szavazatot kapott a reméltnél. Ráadásul az SaS pozsonyi parlamenti frakciójának egy része is fellázadt ellene. Kilenc képviselő el sem ment a szombati zólyomi kongresszusra, köztük volt az SaS parlamenti frakcióvezetője, Natália Blahová is.

Ő és néhány képviselőtársa felszólította Sulíkot, hogy halassza el a kongresszus időpontját, mivel az esetleges elnökjelölteknek nincs elegendő idejük a felkészülésre. Blahová úgy látja, hogy a pártelnök csak feszültséget kelt a pártban és kockára teszi a párt támogatottságát is a közelgő választásokon. A képviselők távolmaradásukkal jelezni szerették volna, hogy védik a párton belüli demokráciát. Sulík erre csak annyit jegyzett meg, hogy minden párttag időben értesült a rendkívüli közgyűlésről és jelöltethették volna magukat és bemutathatták volna programjukat. Hogy ezt miért nem tették meg, tőlük kellene megkérdezni.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »