Ismét Sanders győzelmét jósolják a jelölőgyűlésre

Az előrejelzések mindegyike Bernie Sanders vermonti szenátor győzelmét jósolja az amerikai Demokrata Párt szombaton esedékes wyomingi jelölőgyűlésére.

Az Egyesült Államok nyugati részén lévő Wyoming államban 14 delegátusról döntenek, s nem előválasztást, hanem jelölőgyűléseket tartanak, és csakis a demokraták voksolnak majd. A republikánusok már március közepén megtartották wyomingi megméretésüket, amelyből Ted Cruz texasi szenátor került ki győztesen.

A mostani előrejelzések mindegyike Bernie Sanders győzelmét jósolja Hillary Clinton volt külügyminiszterrel szemben. Az elemzők azonban sietnek kiemelni, hogy Wyomingban minden szövetségi államnál kevesebb delegátust választanak, vagyis ha diadalt arat is a vermonti szenátor, ezzel még nem faragja le jelentős mértékben a hátrányát.

A jelölőgyűléseken Sanders mindig is jobban szerepelt Clintonnál. Wyoming amúgy is sok tekintetben hasonló azokhoz a szövetségi államokhoz, ahol eddig nagy arányú győzelmet aratott: a lakosság elsöprő többségében kisvárosokban és farmokon él, és többségében fehér amerikai. Az itteni győzelem Sandersnek azt jelentené, hogy – mivel az utolsó kilenc választásból nyolcat megnyert – nagy önbizalommal vághat neki az április 19-i New York állambeli előválasztásnak, ahol sok delegátus a tét.

Bernie Sanders már a keddi wisconsini előválasztás győzelmi beszédét is Wyomingban mondta el, de az államra lényegében kevéssé figyelnek a politikusok. Részben azért, mert gyéren lakott és kevés delegátust küld a demokraták elnökjelölt-állító országos konvenciójára, részben pedig mert Wyoming masszív republikánus állam: Dick Cheney-nek, George W. Bush alelnökének otthona.

Sanders Hillary Clintonnal szembeni győzelmét segítheti, hogy rendkívüli mértékben gyarapodtak a kampányára érkező pénzadományok. Az elmúlt három hónapban 109 millió dollárt gyűjtött – többségében kisemberek adományaiból -, míg a Clinton-kampányra 75 millió dollár gyűlt össze.

A Demokrata Párt két elnökjelölt-aspiránsának nagy küzdelme New York államban várható, április 19-én, amikor összesen 291 delegátusról döntenek előválasztásokon. Mindkét politikus kötődik New Yorkhoz: Clinton ennek az államnak a szenátora volt, Sanders pedig Brooklynban nőtt fel.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »