Ismét próbálkoztak migránsok Temes megyében

Harminc illegális bevándorlót fogtak el a román hatóságok hétfőn hajnalban a szerb-román-magyar hármashatár térségében – közölte honlapján a határrendészet országos parancsnoksága.

A felnőtt férfiakból álló csoportot hőérzékelő kamerával észlelték a határrendészet nagyszentmiklósi részlege által felügyelt határszakaszon, és a csendőrség, valamint a rendőrség bevonásával fogták el. A határsértőknél nem voltak iratok, 29 férfi afgánnak, egy pedig pakisztáninak mondta magát.

Az ügy kivizsgálása érdekében felvették a kapcsolatot a szerb hatóságokkal, és a határsértőket átadják a bevándorlási hivatalnak a törvényes eljárások lefolytatása érdekében. Románia és Szerbia között olyan egyezmény van érvényben, amelynek értelmében a zöldhatáron átlépő személyeket Románia visszaadja Szerbiának.

Az elmúlt időszakban egyre többen próbálnak Románián keresztül Magyarországra átjutni a zöldhatáron. Vasárnap hajnalban a román hatóságok húsz szíriai, iráni és iraki határsértőt, köztük hét gyereket fogtak el az Arad megyei Pécska és Németpereg térségében, a magyar határtól húsz méternyire. A vizsgálat során a határsértők azt állították, Nyugat-Európába akartak jutni. A határrendőrök tiltott határátlépési kísérlet gyanújával indítottak bűnvádi eljárást ellenük.

A Mediafax hírügynökség úgy tudja, hogy a csoport több tagját már korábban is elfogták, miközben megpróbálta illegálisan átlépni a határt. A határsértők közül többen menedéket kértek Romániában és az ENSZ menekültügyi főbiztosságának temesvári vészhelyzeti tranzitközpontjában vannak elszállásolva.

Románia augusztus 19-től megerősítette délnyugati határainak védelmét. Ekkortól a határrendészet mellett a csendőrség és a rendőrség egységei is bekapcsolódtak a határvédelembe, és munkájukat éjjel-nappal felderítő helikopter segíti.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »