Ismét orvosi mulasztást kiáltanak Szatmáron

Ismét orvosi mulasztást kiáltanak Szatmáron

Tiltakozással egybekötött gyertyás megemlékezést tartottak vasárnap este Szatmárnémetiben, a megyei sürgősségi kórház épülete előtt, a résztvevők az orvosok hanyagságára és a rendszerben uralkodó állapotokra akarták felhívni a közvélemény figyelmét.

szatmkorh2_b(fotó: Szatmár.ro)

A körülbelül kétszáz tüntető azt követelte, hogy a szatmárnémeti egészségügyi intézmény tisztázza egy fiatalember halálának a körülményeit, aki két nappal korábban, pénteken váratlanul elhunyt az intenzív terápiás osztályon. A közel kétszáz tiltakozó szerint az orvosok nem látták el megfelelően a 31 éves fogtechnikust, akit egy héttel ezelőtt, november 20-án egy Károlyi-úti buszmegállóban találtak meg eszméletlenül a rendőrök. Mint kiderült, leesett a biciklijéről és beverte a fejét. Azonnal a sürgősségi kórházba szállították, az ügyeletes orvosok azonban rövid időn belül hazaengedték, anélkül, hogy alaposan megvizsgálták volna. A férfi másnap ismét rosszul lett, kórházba került, majd pénteken éjszaka életét vesztette.

A vasárnapi tüntetés főszervezője, Călin Culcean fogorvos – az elhunyt férfi kollégája – azt mondta: az orvosok közönye és a korrupt rendszer ellen akartak szót emelni a megmozduláson. Rámutatott: egyértelműen orvosi mulasztás történt, hiszen túl későn derült ki, hogy a rosszullétet egy vérrög okozta az elhunyt férfi agyában. A férfi hozzátartozói, ismerősei azt állítják, hogy ha az esést követően azonnal elvégezték volna a komputertomográfos vizsgálatot, megmenthették volna a szatmári férfi életét. „Az esetet a rendőrség, valamint az etikai és a fegyelmi bizottság is vizsgálja. Én szeretném a legjobban, hogy a bűnösök megfizessenek a tettükért” – nyilatkozta Marcela Papici, a kórház menedzsere, aki amúgy szenátusi mandátumra pályázik december 11-én.

A vasárnap esti szatmárnémeti tüntetés résztvevői orvosi maszkokat viseltek, amelyeken olyan feliratok álltak, hogy „A korrupció öl!”, „A közöny öl!”, “A sürgősségi osztály halált okoz!”. A tiltakozók gyertyákat helyeztek el a kórház előtt az elhunyt fiatalember emlékére. Amint arról a Krónika is beszámolt, júniusban szintén orvosi mulasztással vádolták meg a Szatmár megyei sürgősségi kórházat: akkor egy 38 éves szatmári férfi hunyt el, miután egy munkahelyi rosszullétet követően 75 percig hiába várta, hogy az ügyeletes orvos megvizsgálja. A férfit még aznap a kórház egyik mellékhelyiségében találták meg, mint kiderült, szívinfarktust kapott, és kómába esett, az életét már nem tudták megmenteni.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »