Ismét ónos esőre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Szombaton napközben helyenként hó, majd többfelé ónos eső lehet. Az utóbbi veszélye miatt szombatra első-, vasárnapra másodfokú figyelmeztetést is kiadott az Országos Meteorológiai Szolgálat. A katasztrófavédelem mindenkit arra kér, hogy indulás előtt tájékozódjanak a riasztásokról, útviszonyokról.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: szombaton napközben az északkelet felől beáramló hideg légtömeg hatására az Északi-középhegységben, az Alföld északkeleti részén havazás kezdődik, de átmeneti ónos eső, fagyott eső is eshet.

Délután és este északon 3-8 centiméter körüli, lokálisan 10 centimétert is meghaladó hóréteg alakul ki, délután többnyire tapadó hó, estefelé fokozatosan porhó várható. Éjszaka az élénk északi szél az északkeleti megyékben hófúvást okozhat. A csapadékzóna dél felé húzódásával este az Alföldön helyenként gyenge ónos eső előfordulhat. Késő este a Dunántúl északi részén és a főváros környezetében átmeneti ónos eső után gyengébb havazás valószínű, kis mennyiségű (maximum 3 centiméternyi) hóval.

Szombatra az ónos eső veszélye miatt Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

A havazás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van érvényben ugyancsak elsőfokú figyelmeztetés.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a vasárnap kora hajnalban a déli országrészben a hőmérséklet fagypont alá csökken, az esőt ónos eső váltja fel. Később a déli megyékben több milliméter, lokálisan (legnagyobb eséllyel a Mecsek északi lejtőin) 5 millimétert meghaladó ónos eső is hullhat.

Hírdetés

"Az időjárási helyzetben rejlő nagy bizonytalanság miatt akár piros riasztást is kiadhatnak" – jegyezték meg.

A vasárnap délután átmenetileg csendesedhet a csapadék majd az esti, éjszakai óráktól újabb csapadékzóna éri el a déli határt. A csapadékzóna fokozatosan észak, északkelet felé haladva több milliméter ónos esőt okozhat a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön. Hétfőre virradóan a Dunántúl nyugati felén havazás kezdődik – fejtette ki a meteorológiai szolgálat.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: nem kizárt, hogy harmadfokú, piros riasztás lesz érvényben, s ilyenkor az utak járhatatlanok, a járművek irányíthatatlanná válnak.

Ezért azt kéri, hogy indulás előtt mindenki tájékozódjon arról, hogy van-e érvényben meteorológiai riasztás. Azokon a területeken ahol narancs, vagy piros riasztást adtak ki ónos eső miatt, senki ne induljon útnak – szögezte le, hozzátéve: ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

A szóvivő azt ajánlja: használják a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t, amely ingyenesen letölthető Android, és iOS operációs rendszerű eszközökre.

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig az utinform.hu oldalon lehet tájékozódni – írta az OKF szóvivője.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »