Ismét menekülteket fogtak Temes megyében a határőrök

Huszonnyolc illegális bevándorlót és egy vélt embercsempészt fogtak el csütörtök éjjel a szerb-román államhatár térségében a határrendészek. A határrendészet szerint az embercsempészettel gyanúsított férfi elfogásához fegyvert is használtak.

Az MTI tájékoztatása szerint az államhatár térségében román területen haladó 28 tagú csoportot a Temes megyei Nagykomlós és Kiskomlós települések között, nem sokkal éjfél után érzékelték hőkamerák segítségével, és egy határrendészekből és csendőrökből álló készenléti csoportot vezényeltek a helyszínre a határsértők elfogására.

Az igazoltatás során kiderült, hogy 27 szíriai és egy iraki állampolgár lépett be a zöldhatáron át Romániába. A határrendészek pár órával később riasztólövéssel tudtak megállítani egy Szerbia felé tartó férfit, akiről azt feltételezik, hogy az illegális bevándorlókat vezette a határ térségében. Az embercsempészettel gyanúsított férfi szerb állampolgárságú.

A határsértőket a határrendészet kunszőlősi bázisára szállították, és felvették a kapcsolatot a szerb hatóságokkal az ügy közös kivizsgálása és a határsértők átadása ügyében. Románia és Szerbia között olyan egyezmény van érvényben, amelynek értelmében a zöldhatáron átlépő személyeket Románia visszaadja Szerbiának.

Románia augusztus 19-től megerősítette délnyugati határainak védelmét. Ekkortól a határrendészet mellett a csendőrség és a rendőrség egységei is bekapcsolódtak a határvédelembe, és munkájukat éjjel-nappal felderítő helikopter segíti.

MTI


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »