Ismét megszökött egy észak-koreai katona

Újabb, idén már a negyedik észak-koreai katona szökött át Dél-Koreába csütörtökön a két országot elválasztó demilitarizált övezeten keresztül.

Egy észak-koreai katona helyi idő szerint reggel nyolc óra után pár perccel sétált át sűrű ködben a demilitarizált övezet középnyugati részén a déli oldalra, majd jelentkezett az egyik őrhelyen. A katonát őrizetbe vették, a dél-koreai hatóságok pedig igyekeznek kideríteni, hogy miért szökött meg a férfi – írja a BBC News.

A dél-koreai hadsereg jelentése alapján a Yonhap hírügynökség arról számolt be, hogy a szökést követően észak-koreai katonák a szökevény után kutatva megközelítették a határvonalat, ezért a dél-koreai katonák mintegy 20 figyelmeztető lövést adtak le. Ezután 40 perccel pedig lövéseket lehetett hallani a határ északi oldaláról, de a határt nem érték el lövedékek.

Nem ez volt az első eset, hogy észak-koreai katona illegálisan lép át a déli oldalra. Legutóbb öt héttel ezelőtt, novemberben dezertált egy észak-koreai katona Dél-Koreába. A drámai üldözéséről nem rég közzétették a térfigyelő kamerák felvételét,a férfit több lövés is eltalálta, végül a dél-koreai határőrök húzták biztonságos helyre. Nem sokkal ezután az orvosi vizsgálatokból derült fény arra, hogy a katonának már régóta meglévő betegségei vannak: tüdőgyulladásban, májfertőzésben, súlyos alultápláltságtól, valamint bélférgek és paraziták okozta bélfertőzéstől is szenvedett.

http://mno.hu/

Hírdetés

Ezzel egy időben a szöuli országegyesítési minisztérium arról adott számot, hogy szerdán két észak-koreai férfira bukkant a dél-koreai haditengerészet, akik szintén közölték, hogy Dél-Koreába akarnak szökni.

http://mno.hu/

Idén 15 ember szökött át a kommunista diktatúrából Dél-Koreába, háromszor annyian, mint tavaly. A határ egyébként egy 250 kilométer hosszúságú és 4 kilométer szélességű sáv, ebben található a találkozók lebonyolítására alkalmas – és egyben turistalátványosságként funkcionáló – biztonsági térség is.

http://mno.hu/

Ráadásul a dél-koreai hadsereg a két Korea közti pszichológiai hadviselés keretében nem régiben hangszórókból híradásokat sugárzott az észak-koreai katonák felé, hogy szökésre csábítsa őket.

A két ország több mint hat évtizede formálisan hadban áll egymással, miután az 1950–53-as koreai háború fegyverszüneti egyezménnyel zárult, s a felek nem kötöttek békeszerződést


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »