Ismét megszavazták, hogy csak megkülönböztetõ jelzéssel ellátott autókból lehessen sebességet mérni

Ismét megszavazták, hogy csak megkülönböztetõ jelzéssel ellátott autókból lehessen sebességet mérni

Másodszorra is megszavazta kedden a képviselőház azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében kizárólag a közlekedésrendészet megkülönböztető jelzéseivel ellátott, jól látható helyen állomásozó gépjárművekbe lehet sebességmérő készülékeket elhelyezni.

A tervezet azt követően került ismét a parlament elé, hogy az alkotmánybíróság korábban alaptörvénybe ütközőnek ítélte. Az Alkotmánybíróság a 2002/195-ös sürgősségi kormányrendelet 109-es cikkelyét módosító törvényt ítélte alkotmányellenesnek, amelynek értelmében előzetesen jelezni kellett volna a sebességmérővel ellátott rendőrautók jelenlétét a közutakon.

Az újabb szavazáson 186 képviselő támogatta a javaslatot, 21-en ellene voksoltak, haton tartózkodtak. Az RMDSZ képviselői közül 10-en voltak jelen a szavazáson, és mindannyian megszavazták a törvényt.

Forrás: cdep.roForrás: cdep.ro

A törvénytervezet többek között előírja, hogy kizárólag a rendőrség megkülönböztető jelzéseivel ellátott járművekből lehet sebességet mérni, és a mobil (pisztoly típusú) radarokat a rendőrségi járművektől legfeljebb 10 méteres távolságra kell elhelyezni. A jogszabálytervezet azt is leszögezi, hogy tilos olyan járművekből mérni a sebességet, amelyek nem jól látható helyen állomásoznak.

Hírdetés

A képviselőház ugyanakkor törölte a tervezetből azt az előírást, miszerint a 20 büntetőpontnak megfelelő összegű bírságok esetén az érintett a helyszínen is kifizethette volna a pénzbüntetést a szabálysértést megállapító rendőrnek.

Florin Roman nemzeti liberális párti (PNL) képviselő szerint a KRESZ-t módosító indítvány célja a megelőzés.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem támogatta a kezdeményezést, ez ugyanis – állítják – megnehezíti a rendőrség számára a gyorshajtók kiszűrését. „Önöknek egyetlen szavazással sikerült szájkosarat tenni a rendőrségre, fékezni a munkáját. Ha valóban a megelőzés a céljuk, szereljenek fel fix traffipaxokat, szervezzenek tudatosító kampányokat, építsék ki az infrastruktúrát” – fogalmazott felszólalásában Ionuţ Moşteanu USR-képviselő.

Szociáldemokrata párti (PSD) kollégája, Adrian Solomon ezzel szemben ama meggyőződésének adott hangot, hogy a tervezet jó, jelenleg ugyanis a közlekedési rendőrök „embervadászokként” viselkednek.

A képviselőház döntő házként szavazott a tervezetről. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »