Ismét lehet pályázni a diaszpórába

Rövidebb jelentkezési időszakkal, de elstartol a Kőrösi-program

KCSP.jpg

A szokásos március eleji időpont helyett a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának tájékoztatása szerint július 15-én jelenik a diaszpóra magyarságát segítő Kőrösi Csoma Sándor Program pályázati felhívása. Az ösztöndíj egyházi pályázók – lelkipásztorok, hitoktatók és teológus hallgatók – számára is nyitott, a hagyományőrzés, oktatás-nevelés, valamint közösségszervezés mellett a támogatott területek között az egyházi, hitéleti tevékenység segítése is szerepel.

Két hét lesz az elektronikus jelentkezésre

A pályázati kiírás a kulhonimagyarok.hu oldalon elérhető majd, és ugyan a feltételek várhatóan nem fognak változni – a külhoni pályázók szempontjából viszont fontos, hogy a feltételek egyike a magyar állampolgárság –, lényeges változás lesz a korábbiakhoz képest, hogy jelentkezni kizárólag elektronikusan lehet. Erre két hét áll majd rendelkezésre, ami fele a szokásosnak. A fogadó szervezeteknek is elektronikus úton kell jelezniük az ösztöndíjas fogadására vonatkozó igényüket, amire három hetük lesz. Augusztus folyamán születik meg döntés az ösztöndíjasok személyéről, és legkésőbb augusztus végén vagy szeptember elején tartják meg számukra a felkészítő konferenciát, ami már a program része. A külföldi programszakasz a korábbi évekhez képest két héttel később, a tervek szerint szeptember 15-én indul.

Püspöki igazolás kell az egyházi ösztöndíjhoz

A Kőrösi Csoma Sándor Programot március elején szokták meghirdetni, amire a koronavírus-járvány miatt idén csak több mint négy hónap csúszással nyílik lehetőség. A programhoz három éve csatlakozhatnak egyházi ösztöndíjasok is. A korábbi gyakorlat szerint magyar állampolgárságú, büntetlen előéletű, huszadik életévüket betöltött pályázók jelentkezését várják, akik rendezvény- és közösségszervező tevékenységükkel hozzájárulnak a nyugat-európai és tengerentúli magyarság identitásának megőrzéséhez. A pályázathoz szükség van a jelentkező által végzett egyházi tevékenység helye szerint illetékes püspök írásbeli ajánlására, amely igazolja, hogy az egyházi pályázó alkalmas a magyar diaszpóra közösségi és hitéleti tevékenységének megszervezésére. A jelentkezőknek ehhez vállalniuk kell, hogy hazatérésük után az ösztöndíj idejével megegyező időt a kibocsátó egyházkerületben szolgálnak. A résztvevők eddig bruttó hatszázezer forintos havi ösztöndíjat kaptak, amely a hazai felkészítő és lezáró szakaszban kiegészül további háromszázezer-háromszázezer forinttal.

Van B terv a járvány miatt

A diaszpóraprogram lehetséges folytatásáról Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa még június közepén beszélt a Kőrösi Csoma Sándor Program 2019-2020-as szakaszát lezáró kétnapos konferencián. A miniszteri biztos szerint a program átszabásával, az online térben való munkával, illetve az ösztöndíjasoknak az őszi, kicsit későbbi kiküldésével biztonságosan meg tudják hirdetni a 2020-2021-es ösztöndíjprogramot az északi félteke országaiba. (Az északi és déli félteke országaiba való kiutazás meghirdetése tavaly szétvált, a déli féltekére novemberben hirdették meg a programot és márciusban utaztak ki az ösztöndíjasok). A folytatás nemcsak a kiírókon és a jelölteken múlik, hanem a járványhelyzettől is függ, de az ösztöndíjszabályzatban és magában a programban megteremtették annak a lehetőségét, hogy online formában végezzék a tevékenységüket az ösztöndíjasok, hogyha a járványhelyzet úgy hozza.

Részletek a diaszpóraösztöndíjról

a Kőrösi Csoma Sándor Program honlapján.