Ismét látogatható a Salvator gyógyszertár kiállítása – KÉPEKKEL

Ismét látogatható a Salvator gyógyszertár kiállítása  – KÉPEKKEL

Ha Pozsonyban jár, ne felejtse el megtekinteni a Salvator gyógyszertár ikonikus épületét és az enteriőrjében kialakított kiállítást, amely ismét megnyílt a látogatók számára.

A Szent Márton-dóm felé haladva, az Úri utca 35. szám alatt találjuk meg a történelmi Óváros egyik emblematikus épületét, a Salvator gyógyszertárat.

A látogató számára azonnal feltűnik a Megváltó Krisztus egész alakos, életnagyságú szobra, amely az épület homlokzatának központjában helyezkedik el. A szobor Rigele Alajos, neves pozsonyi szobrász alkotása.

A homlokzat további különlegessége a patika fennmaradt három (magyar, német és szlovák) nyelvű felirata, amely ma már igazi ritkaságnak számít Pozsonyban.

A pozsonyi Salvator gyógyszertárat a 17. században alapította Lippay György hercegprímás, esztergomi érsek saját használatára. Később a jezsuita rendnek adományozta és a rend feloszlatásáig annak birtokában volt. A mai ötszintes neoreneszánsz épület 1894-ben épült Adler Rudolf, gazdag pozsonyi gyógyszerész tervei alapján, és már akkoriban is a város ikonikus épületei közé tartozott.

Adler a patika berendezését „modern” elemekkel egészítette ki, ilyenek voltak például a patikamérlegek, a pénztárgép, avagy a különböző típusú világítótestek.

A patikát 1995-ben zárták be, a nyilvánosság pedig hosszú évekig nem látogathatta.  Ez alatt az időszak alatt a pozsonyiak folyamatosan figyelmeztettek az épület romos állapotára, és hogy az értékes történelmi műemlék mindinkább az elenyészetté válik.

Az áldatlan helyzetet a jelenkori városvezetés oldotta meg, amikor egy ingatlancsere keretében megszerezte a gyógyszertár épületét. Ennek köszönhetően 2020 szeptemberében, 25 év után, ismét megnyílt a pozsonyi Salvator gyógyszertár a nagyközönség számára.

Habár a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt hosszú ideje zárva tartott, nemrégiben ismét megnyitották a patika épületében kialakított kiállítást, ahol régi fényképek idézik fel a gyógyszertár egykori enteriőrjét.

Hírdetés

A patika igazi különlegessége volt egykor az 1727-ből származó, teljes épségben fennmaradt csodás barokk berendezése, amely szlovákiai viszonylatban egyedülállónak mondható.

A bútorzat annak idején a jezsuita rend gyógyszertárának részét képezte, amely a jezsuita kollégium épületében székelt a Káptalan utcában.

Habár az eredeti barokk bútorzat jelenleg még magántulajdonban van, így az nincs jelen a kiállításon, ugyanakkor a látogatók megtekinthetik a Salvator gyógyszertár fennmaradt eredeti padlózatát, enteriőrjének csodás falfestményeit és mennyezetének stukkó-díszítését.  

A Salvator gyógyszertár mennyezeti díszítése szintén Adler Rudolf tervei alapján készült. A festményeket Adler Anna, a gyógyszertulajdonos lánya, és Stankovits Móric készítették.

A falfestmények ikonográfiája Aszklépioszhoz, az ókori görög mitológiából ismert gyógyítás istenének alakjához köthető, mivel a görög isten négy lánya tűnik fel a képeken: Hügieia, Akeszó, Panakeia és Iaszó. Hügieia az egészség, a tisztaság és a közegészségügy istennője, továbbá a betegségek megelőzésének és a jó egészség megőrzésének megtestesítője. Panakeia a növényi eredetű orvosságok istennője. Iaszó a gyógyítás istennője és a gyógyulás elősegítője, aki a regeneráció szimbólumává is vált. Akeszó pedig a sebgyógyulást elősegítő istennő, és a betegségek gyógyítója.

Az épület mennyezetének központi részén egykor egy hatalmas, szecessziós stílusban készült függő gázcsillárt helyezkedett el, amelyet a kiállított korabeli fényképeken láthatunk.

A mennyezeti díszítésen feltűnik a bölcsesség allegorikus ábrázolása, amely egy bagoly alakjában jelenik meg. Szintén megtalálhatjuk az újjászületést jelképző főnix madár alakját is.

További felvételek a kiállításról:

 

 

 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »