Ismét hátrébb szorították Haftar tábornok erőit a líbiai kormánycsapatok – vagy megint csak "csapatátcsoportosítást" tartottak

Újabb sikereket értek el a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány csapatai Tripoli mellett a Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) egységeivel szemben – közölte a kormányerők szóvivője szombaton.

Mohammed Gnunu szombati Twitter-bejegyzésében arról tájékoztatott, hogy az egyesült kormánycsapatok a fővárostól délre két katonai táborból űzték el az ellenséget.

A Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök kormányához hű "hősies erők üldözik (Halífa) Haftar terrormilíciájának maradványait, és tovább nyomulnak előre" – írta Gnunu.

Az LNA egyelőre nem kommentálta a bejelentést. Az észak-afrikai ország kiterjedt keleti és déli területeit uraló Haftar bő egy éve adott parancsot a Tripoli elleni offenzívára. Csapatainak azonban az elmúlt hetekben ellencsapásokat, érzékeny veszteségeket kellett elszenvedniük. A kormányerők néhány nappal ezelőtt elfoglalták a tunéziai határ közelében fekvő, stratégiai fontosságú av-Vaitíja légi támaszpontot is.

Hírdetés

A líbiai egységkormányt Törökország katonailag támogatja. Ezzel szemben Haftar Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi.

A kormánycsapatok hét eleji harci sikereiről az LNA szóvivője, Ahmed al-Miszmari lekicsinylőn annyit mondott: csupán csapatátcsoportosítást hajtottak végre, zsúfolt lakott területekről vonultak ki. Az av-Vaitíja légi támaszpont elvesztését pedig úgy magyarázta, hogy azt stratégiai okokból már régen el akarták hagyni, a hátrahagyott fegyverek és hadfelszerelés pedig szerinte "elavult technika".

A líbiai konfliktus szóba került Recep Tayyip Erdogan török és Donald Trump amerikai elnök szombati telefonbeszélgetésén is, amelynek központi témái a koronavírus-világjárvány elleni küzdelem, a kétoldalú kapcsolatok és a közel-keleti térség fejleményei voltak. Az eszmecsere keretében a két vezető megvitatta a líbiai és szíriai konfliktus fejleményeit is, és egyetértettek abban, hogy folytatják a "szoros politikai és katonai együttműködést" a régió stabilitása érdekében – olvasható a török elnöki hivatal közleményében.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »