Ismét elítélte Phenjan rakétakísérletét az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Ismét elítélte Phenjan rakétakísérletét az ENSZ Biztonsági Tanácsa

NEW YORK. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa zárt ajtók mögött tartott rendkívüli ülésén ismét határozottan elítélte az általa rendkívül provokatívnak nevezett észak-koreai rakétakísérletet.

A testület egyhangúlag hozta meg a döntést, és a rendkívüli ülés után kiadott nyilatkozatban botrányosnak minõsítette az észak-koreai rakétafelbocsátást.

Az ENSZ Biztonsági Tanács (BT) ismét felszólította Észak-Koreát, hogy haladéktalanul állítsa le a rakétakísérleteket. “Ezek az akciók nemcsak a térségre, hanem az ENSZ valamennyi tagországára is fenyegetést jelentenek” – fogalmazott a nyilatkozat.

A világszervezet Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését azt követõen hívta össze a testület soros etióp elnöke, miután Phenjan péntekre virradóra újabb ballisztikus rakétát bocsátott fel. A rakéta átrepült Japán második legnagyobb szigete, Hokkaido felett, majd a Csendes-óceánba zuhant.

Phenjan meg akarja mutatni a „nagyhatalmi sovinisztáknak”

Észak-Korea meg akarta fékezni az amerikaiak harci kedvét, arra törekedve, hogy megteremtse a katonai erõegyensúlyt az Egyesült Államokkal szemben azzal, hogy újabb rakétatesztet hajtott végre – mondta Kim Dzsong Un a KCNA állami hírügynökség jelentése szerint.

Az észak-koreai vezetõ úgy fogalmazott: “Végsõ célunk az, hogy megteremtsük a valós erõegyensúlyt az Egyesült Államokkal szemben, s annak vezetõit elriasszuk attól, hogy katonai megoldásról beszéljenek”.

Kim Dzsong Un jelezte azt is, hogy országa a szankciók ellenére is tökéletesíteni akarja nukleáris erejét. Tudósainak és mérnökeinek a jövõben is dolgozniuk kell az észak-koreai rakétatechnika további korszerûsítésén – tette hozzá.

Az ország sikereket ért el rakétapotenciáljának fejlesztése terén, annak ellenére, hogy évtizedek óta büntetõ intézkedések vannak érvényben vele szemben – mondta, hangsúlyozva, hogy Phenjan meg akarja mutatni a “nagyhatalmi sovinisztáknak, miként képes tovább haladni útján a korlátozó intézkedések ellenére is”.

Sikeresnek nevezte a mostani rakétatesztet, megállapítva, hogy a Hvaszong-12-es típusú közepes hatótávolságú rakéta a tervezettnek megfelelõ röppályán haladt, átrepült Japán második legnagyobb szigete, Hokkaido felett, majd pontosan a kijelölt helyen csapódott a Csendes-óceánba.

A kínai nagykövet szerint Washingtonnak tartózkodnia kellene Phenjan fenyegetésétõl

Az Egyesült Államoknak tartózkodnia kellene Észak-Korea fenyegetésétõl, ehelyett aktívabban kellene kivennie részét azokból az erõfeszítésekbõl, amelyek a Phenjan nukleáris és rakétatechnikai fejlesztései által keletkezett válság rendezésére irányulnak – mondta pénteken Kína washingtoni nagykövete.

Cuj Tien-kaj egy diplomáciai rendezvényen kifejtette: “Õszintén megmondom, az Egyesült Államoknak szerintem a mostaninál sokkal többet kellene tennie annak érdekében, hogy e kérdésben hatékony nemzetközi együttmûködés jöjjön létre”.  Washingtonnak tartózkodnia kellene az újabb fenyegetésektõl Észak-Koreával szemben, többet kellene tennie azért, hogy meg lehessen találni a párbeszéd és a tárgyalások felújításához vezetõ utakat – tette hozzá a diplomata.

Washington arra ösztönözi Pekinget, hogy tegyen többet a válság megoldásáért

Kína mindenesetre a Phenjan elleni szankciókat illetõen “sem többet, sem kevesebbet” nem fog tenni annál, mint amit az ENSZ BT határozatai elõírnak – mondta Cuj Tien-kaj.

Az elõzõ napon amerikai részrõl éppen Pekinget ösztönözték arra, hogy tegyen többet a válság megoldásáért. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter úgy vélte, Kínának érvényesítenie kellene a nyersolaj-szállítási embargót Észak-Koreával szemben. Szerinte az olajexport “nagyon erõteljes eszköz” lenne az észak-koreai magatartás megváltoztatására, de ezzel az eszközzel szinte kizárólag Kína tudna élni, mivel Észak-Korea teljes nyersolajigényét kínai importból fedezi. Tillerson kifejezte reményét, hogy Kína, amely világhatalom, saját hatáskörében meghozza ezt a döntést, ezzel is megpróbálva rászorítani Phenjant atomfegyver-fejlesztési programjának újragondolására és a párbeszéd elkezdésére.

James Mattis amerikai védelmi miniszter csütörtökön a japán hivatali partnerével folytatott telefonbeszélgetése során amellett foglalt állást, hogy az Egyesült Államoknak, Japánnak és Dél-Koreának erõteljes háromoldalú együttmûködés révén kell demonstrálnia, hogy egységfrontot alkot az észak-koreai magatartással szemben.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »