Ismét egy nagy múltú cég Csabai irodája zárja be kapuit!

Ismét egy nagy múltú cég Csabai irodája zárja be kapuit!

A Geodézia Zrt. Békéscsabai, 5 főre csökkentett irodája zárja be kapuit. Sajnálatos, miközben az országos médiában egyre növekvő gazdasági teljesítményre hivatkoznak, pont olyan cégek zsugorodnak össze vagy szünnek meg, amelyek igazán mércéjéül szolgálnak az ország fejlődésének.

A vállalat 1951 szeptember 1-én alakult az OFI (Országos Földméréstani Intézet) utódjaként. 1954-től nevet változtatott, és innentől lett a neve BGTV (Budapesti Geodéziai és Térképészeti vállalat). Az átszervezést és a  Geodézia Zrt. nevet a rendszerváltás és a megváltozott gazdasági környezet hozta.

1984-ben már 34 vidéki városban volt a vállalatnak irodája. Létszáma a hetvenes években tetőződött amikor elérte a 2800 főt. Volt amikor 200 szállítóeszköz segítette a geodéták munkáját.

A Békéscsabai iroda:

1961-től az iroda a Kossuth téren, a mai is meglévő „Iparosok Háza” nevű épület első emeletén volt. A növekvő létszám és feladatok miatt vált szükségessé hogy a vállalat megvásárolja 1979-ben a Gyulai úti és a Zsíros utcai irodákat, majd 1988-tól a Tessedik utcára költözött, amely lehetővé tette, hogy az addigra 35 fős létszámmal működő csoport együtt végezhesse a munkáit.

A csabai iroda története összefügg a szolnoki 9. Felmérési Osztály történetével, addig a csabai iroda Szolnokhoz tartozott, majd 1998-tól önálló Osztállyá alakult.

 

A Geodézia épülete Tessedik – Vozárik utca sarok

Foto: google map

A kedvezőtlen változásokat a 2015-ös év hozta, amely újabb költözéssel járt. Ekkor a Tessedik utcai ingatlanát eladva a fogyatkozó létszám a Kazinczy utcai irodaház bérleményébe költözött és ott kezdte meg működését 13 fővel, amely sajnos további létszámcsökkentéssel járt, végül 5 fő alkotta a csabai kirendeltséget.

Nagyobb munkái közé sorolható több település teljes kül- és belterületi térképének elkészítése, majd később a térinformatikai rendszerek alapjául szolgáló DAT térképek előállítása. A rendszerváltás és a kárpótlás újabb feladatokkal bízta meg a kirendeltséget ahol országszerte végzett földosztásokat.

Békéscsaba ismét szegényebb lett egy nagy múltú és szaktudású vállalattal.

T.Z.


Forrás:sokkaljobb.hu
Tovább a cikkre »