Ismét botrányt okoz a Jaszukuni-szentély

Összesen 85 japán képviselő kereste fel a japán háborús halottak – köztük háborús bűnösök – emlékét őrző, vitatott Jaszukuni-szentélyt kedden a négynapos őszi ünnepség keretében.

„Minden nemzet tiszteletet mutat azok iránt, akik életüket áldozták a hazáért” – hangsúlyozta a törvényhozókat vezető Ocudzsi Hidehisza.

A szentélynél már csak az a hozzá tartozó múzeum vált ki nagyobb vitákat, amely Japánt Ázsia felszabadítójaként és a második világháború áldozataként mutatja be.

A Tokió belvárosában álló épületegyüttest a szomszédos ázsiai országok a japán birodalmi múlt jelképének tartják. Éppen ezért a japán politikusok látogatásai általában Kína és Dél-Korea erőteljes tiltakozását vonják maguk után.

A bírálói által revizionizmussal vádolt Abe Sinzó japán miniszterelnök nem kereste fel a szentélyt, de hétfőn adományt küldött. Abe és a nacionalista képviselők az elesett katonák lelkét őrző egyszerű emlékhelyként tekintenek a szentélyre. A kormányfő legutóbb 2013-ban látogatott el a Jaszukuni-szentélyhez, amivel kiváltotta a térségbeli országok és az Egyesült Államok heves tiltakozását.

A szentély miatt 2014-ben is kirobbant egy kisebb botrány: akkor Justin Bieber kanadai popsztár látogatta meg, majd magyarázkodott emiatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »