Ismét átminősítették a székely lobogót

Ismét átminősítették a székely lobogót

A reklámanyagok kihelyezésére vonatkozó előírások megsértésére hivatkozik a Hargita megyei prefektúra abban a keresetében, amelyet a Hargita megyei törvényszékhez nyújtott be a székely lobogó elhelyezéséért kérvényezett építkezési engedély visszavonását követelve Csíkszeredában.

zaszlo1_or.jp_b

Az engedélyt az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) május 30-án váltotta ki a városházán annak érdekében, hogy felállítson egy zászlórudat a megyeszékhelyen. A zászlófelvonásra június 3-án került sor a város főterén, a rendőrség azonban még aznap eltávolította a lobogót az új helyéről, a szimbólum kihelyezését kezdeményező néppártos Tőke Ervint pedig később tízezer lejjel bírságolták meg. Már aznap kiderült, Jean-Adrian Andrei prefektus megtámadta a bíróságon a zászlórúd elhelyezésére vonatkozó építési engedélyt, az indoklás tartalma azonban mindeddig nem volt ismert.

A törvényszék munkatársunk kérésére rendelkezésünkre bocsátotta a prefektusi keresetet, amelyet a zászlófelvonás napján iktattak. A dokumentumban a kormánymegbízott arra hivatkozik, hogy a május 30-án kibocsátott építkezési engedély megsérti az építkezésekre és a reklámanyagok elhelyezésére és engedélyezésére vonatkozó törvényt.

zaszlo3_iochom zsolt_b

A kereset utal arra, hogy az engedélyt egy zászlórúd felállítására bocsátották ki kétéves időszakra, amelyre azonban hivatalos lobogó helyett reklámanyag került. A prefektus idézi azt a jogszabályt, amely szerint az alapozást nem igénylő, közterületekre kihelyezett reklámanyagok elhelyezése esetén az engedély legtöbb 30 napra szólhat, és egyetlen alkalommal hosszabbítható meg.

A dokumentum továbbá megemlíti, hogy a Hargita megyei önkormányzat 2009-ben határozatot fogadott el, melyben a székely zászlót a megye lobogójává nyilvánították. Ezt a marosvásárhelyi ítélőtábla jogerősen érvénytelenítette, az önkormányzat azonban 2015 decemberében ismét elfogadta a határozatot, melynek érvénytelenítése érdekében újabb per indult. „Egyértelmű, hogy amíg a törvényszéknek kell döntenie egy zászló törvényességéről, ennek bármilyen nemű használata törvénytelen, különösen, ha egy ilyen hivatalos dokumentum tárgyát képezi” – utal a kereset az építkezési engedélyre. A per tárgyalására még nem tűzött ki időpontot a Hargita megyei törvényszék.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »