Ismét aktív a Pósa Lajos Társaság

Ismét aktív a Pósa Lajos Társaság

Pontosan egy év után folytatódott a Pósa Lajos Társaság Légy lámpás nevű előadássorozata, amely a járványhelyzet miatt tartott kényszerszünetet.

Pósa Judit, a társulás elnöke elmondta, hogy első nagyobb összejövetelük augusztus utolsó szombatján volt, egy „újragondolt” Lajos nap kapcsán, amikoris a társulás tagjai és baráti köre közösen töltöttek el egy napot.

Hagyományteremtő céllal a mai kornak és lehetőségeinkhez képest kicsit átalakítva amolyan „pósás“ családi Lajos napot tartottunk Rakottyáson. A Társaság összefogott és mindenki hozzátett valamit a nap kellemes kimeneteléhez. Főtt a gulyás, sült a palacsinta. A tagok bőséges, süteményekkel teli asztalt varázsoltak elénk, amelyről stílusosan nem hiányzott a Kossuth kifli sem. A gyerekek felnőttekkel együtt versenyeztek a csigafuttatásban és a malom játékban. De volt itt arcfestés, vattacukor és pacisimogatás is. A lényeg a találkozás volt, s hogy együtt lehessünk és jól érezzük magunkat, ahogyan egykoron a Pósa-asztal tagjai is

– számolt be Pósa Judit.

Most egy kicsit szerencsésebb helyzetben voltak a szervezők, mivel Csipka Rozália, a budapesti Sikerx Kiadó vezetője személyesen is jelen lehetett és bemutathatta a kiadó által megjelentetett legújabb kötetet. Pósa Lajos: Édes Anyám című verseskötetét abból az alkalomból adták ki újra, hogy szeptember 3-án volt a 120. évfordulója annak, hogy meghalt Marcsa néni, Pósa Lajos édesanyja.

Hírdetés

Az évforduló kapcsán a Rákóczi Szövetség Balogvölgyi Helyi Szervezetének jóvoltából megemlékezést tartottak Marcsa néni sírjánál Nemesradnóton. Elsőként a költő szülőfalujában, majd Rimaszombatban is bemutatták a kiadványt, amelyből kiderül, hogy milyen erős érzelmek és odaadó szeretet fűzte Pósa Lajost szülőföldjéhez és édesanyához.

A Pósa Lajos Társaság szervezésében legközelebb majd novemberben kerül sor újabb könyvbemutatóra, Tallián Mariann: A szegények fejedelme című (II. Rákóczi Ferenc fordulatokban gazdag életét megidéző) regényét mutatják be.

Amennyiben a helyzet lehetővé teszi, az előadó személyesen is eljön közénk, ha kedvezőtlenül alakulnak a dolgok, akkor pedig online üzemmódban kapcsolunk – árulta el Pósa Judit, hozzátéve, hogy addig is a hosszú őszi estéken mindenki olvasson Pósát.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/37. számában.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »