Ismét a megszorítások ellen tüntettek Brazíliában

Több ezer brazil vonult utcára helyi idő szerint hétfőn a Michel Temer elnök által tervezett megszorítások ellen tiltakozva Rio de Janeiróban.

A GloboNews brazil híroldal beszámolójából kiderült, hogy összecsapások törtek ki a tüntetők és a rendőrök között, akik könnygázt vetettek be a nagyjából ötezer fős tömeg feloszlatására. A zavargásokban egy rendőr megsebesült.

„A túlélésünk forog kockán” – vélte Ian dos Santos, egy 20 éves tüntető. „Az állami iskolák és egyetemek kifogynak az eszközökből. Ma diákként harcolunk jogainkért.”

Temer az alkotmányban rögzítené, hogy az állami kiadások 20 éven keresztül pusztán az infláció mértékével emelkedhetnének. A baloldali ellenzék kemény bírálata ellenére a tervezetet a brazil parlament előző héten első olvasásban elfogadta. A brazil társadalom a költségvetési plafon egészségügyre, oktatásra és társadalomra gyakorolt káros hatása miatt aggódik.

A konzervatív Temer hatalomra kerülése a Munkáspárt (PB) 13 éves uralmának végét jelentette. Temer azután került az elnöki székbe, hogy Dilma Rousseff korábbi államfőt a költségvetés kozmetikázása miatt egy bizalmatlansági eljárás keretében megfosztották tisztségétől. Rousseff és elődje, Luiz Inácio Lula da Silva alatt az átfogó szociális programoknak köszönhetően több millió brazilnak sikerült felküzdenie magát a szegénysorból. Ugyanakkor az utóbbi két évben a brazil gazdaság fejlődése elakadt, a költségvetési hiány túllépte a GDP 10 százalékát, és mintegy 12 millióan elveszítették munkájukat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »