Ismét a hűségéről biztosította a kínai katolikus egyház a kormányzó Kommunista Pártot

Ismét a hűségéről biztosította a kínai katolikus egyház a kormányzó Kommunista Pártot

Egy nappal a szentszék és a Kínai Népköztársaság közötti megállapodás megkötése után, vasárnap, nyilatkozatot tett közzé a közös honlapján a kínai Hazafias Katolikus Szövetség, és a (szentszék által eddig nem elismert, állami fennhatóságú) kínai katolikus püspöki konferencia.

A nyilatkozatban mindkét szervezet üdvözölte és az “őszinte támogatásáról” biztosította a Vatikánnal megkötött egyezményt, egyúttal pedig megerősítette a hűségét a kormányzó Kínai Kommunista Párt iránt.

A nyilatkozat szerint a kínai katolikus egyház “mély szeretetet érez a hazája iránt”, és a kormányzó párt vezetésével a kínai nép “nagy megújulásán” munkálkodik.

– írja a közlemény.

Hírdetés

A nyilatkozat azt is leszögezi, hogy a kínai (állami fennhatóságú) katolikus egyház “ugyanahhoz a hithez tartozik”, mint a világ bármely más nemzetének katolikus egyháza. Velük kapcsolatban azt írják:

XVI. Benedek pápa kínai-vatikáni kapcsolatokért felelős egykori tanácsadója, Joseph Zen bíboros (aki azonnal élesen bírálta a kínai-vatikáni egyezmény megkötését, valamint kifogásolta a tartalmának titkosságát), 2017-ben azt nyilatkozta a kínai püspöki konferenciáról:

Katolikusvalasz.blog.hu

(Források: Reuters, South China Morning Post; Kép: Associated Press/Yao Dawei)


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »