Ismét 10 000 lejre bírságolták a B1 Televíziót a magyarok (és Borboly) ócsárlásáért

Ismét 10 000 lejre bírságolták a B1 Televíziót a magyarok (és Borboly) ócsárlásáért

Az Országos Audiovizuális Tanács csütörtöki ülésén újabb 10.000 lejes bírságot szabott ki a B1 Televízióra, a Lumea lui Banciu július 2-i adása miatt – áll a Mikó Imre Jogszolgálat közleményében. A műsorban, amely többek között a kisebbségi oktatásról szólt, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének kijelentése okozott felháborodást, miszerint a Hargita megyei magyar kisebbséghez tartozó diákoknak más kategóriájú román érettségi vizsga szerint kellene megmérettessenek.

Ennek kapcsán Radu Banciu Borboly Csabát senkinek nevezte, megkérdőjelezte a megyevezető hitelességét, azt hangsúlyozva, hogy nincs joga Hargita megye helyzetéről beszélni, hiszen ő nem tanügyminiszter, hanem egy senki, aki hivatalosan semmilyen etnikumot nem képvisel. Banciu a magyar nyelvről azt állította, hogy az tulajdonképpen nem is létező nyelv, és hogy a magyarok az egyetlenek, akik nem tudják beszélni annak az államnak a nyelvét, amelyben élnek, mert annyira buták, hogy egyszerűen nem képesek megtanulni románul. Majd Borboly újabb szidalmazása között kifejtette, hogy az elnök szavaiból az tűnik ki, hogy Hargita megye Budapesthez tartozik.

Hírdetés

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője azt nyilatkozta, hogy a műsorvezetők részéről lehet és kell is kritikát megfogalmazni a közéleti szereplőkkel szemben, de ebbe a „szánalmas korcs” kifejezés nem fér bele. Mindemellett, a világ egyetlen nyelvéről sem szabad így nyilatkozni,ahogy a magyar nyelvről nyilatkozott a műsorvezető. (közlemény)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »