Ismert emberek neveit viselik az új buszok

Ismert emberek neveit viselik az új buszok

Kaposvár híres embereiről nevezik el a város új buszait. A 40 járművön 40, a somogyi megyeszékhelyen született ismert ember arcképe fog szerepelni. Arról, hogy végül kik legyenek a buszokon, a város lakói interneten dönthetnek.

Kaposváron tavaly novemberben a városi tömegközlekedés teljes buszparkját lecserélték, negyven gázüzemű jármű állt munkába. Károsanyag-kibocsátásuk 90 százalékkal kevesebb, zajterhelésük harmada a korábbiaknak. A helyiek arról is dönthettek, milyen színűek legyenek a kocsik, végül a bordó nyert. A város vezetése úgy döntött, a 25 szóló és 15 csuklós járművet egyenként is elnevezik. „Úgy döntöttünk, hogy mindegyiknek legyen neve, nevezzük el valamelyik kaposvári hírességről, és azoknak az embereknek is mutassuk be őket a buszon egy képernyőn keresztül, akik még nem találkoztak a nevükkel” – mondta Szita Károly, a város fideszes polgármestere.

Eddig öt busz kapott nevet: a Csík Ferenc, Kaposi Mór, Guba Sándor, Rippl-Rónai József és Kaposváry György arcképével díszített járművek már közlekednek a városban. A többi 35 elnevezéséről interneten tehetnek javaslatot a város lakói. Eddig már több mint ezer szavazat érkezett. „Az eddigi tapasztalataink szerint a kaposváriak vigyáznak a buszaikra, óvják azokat. Másrészt pedig az, hogy a város történetének kiemelkedő személyiségei díszítik ezeket a modern buszokat, az elmélyíti bennük a közösséghez, a helyhez való tartozás érzését” – fogalmazott Katona József, a Kapos Holding Zrt. kommunikációs igazgatója.

Számítások szerint a buszcserével az eddigi 216 milliós éves üzemanyagköltség 120 millióra csökken Kaposváron.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »