Ismerkedtek a régióval a párkányi „Adysulisok” – KÉPEKKEL

Ismerkedtek a régióval a párkányi „Adysulisok” – KÉPEKKEL

Tágabb környezetük megismerése volt a célja annak a kirándulásnak, amin a párkányi Ady Endre Alapiskola ötödikesei vettek részt.

Takács Krisztina tanító néni elmondta, a regionális nevelés öt éve működik az iskolában, külön tantárgy az 5. évfolyamban.

Az ismerkedést Kicsinden kezdték, ahol két vadászhölgy, Pásztor Rita, a falu polgármestere és Petrás Genovéva sárkányi vadászgazda meséltek nekik szenvedélyükről, a vadászat küldetéséről és rögtönzött kiállításon a trófeákat és a vadászfegyvereket is megtekinthették. Az igazán sokrétű ismertetés kvízzel ért véget, ahol a gyerekek csokikat gyűjthettek jó válaszaikért. Az interaktív bemutatón rengeteg hasznos ismeretet gyűjtöttek.

Hírdetés

A következő megálló a kéméndi tájházban volt.

A gyerekek már ismerték a kurtaszoknyás falvak történetét, és a lakodalmas bemutatóval csak még közelebb kerültek hozzájuk ezek a népszokások.

Kihagyhatatlan volt a bényi templom és rotunda, de elmentek a bényi kutacskához is, ahol megkóstolhatták annak a forrásnak a vizét, amely a legenda szerint Szent László királyunk leszúrt karjdja helyén tört fel.

A környezetismereti kirándulás Szőgyénben ért véget a főtéren lustálkodó Pató Pál úr szobránál, aki a lusta nemes megtestesítője. Könyvvel és boroskancsóval a kezében ábrázolta őt annak idején Nagy János szobrászművész.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »