Ismeretlen terepen

Ismeretlen terepen

Keddenként látható az RTL Klub első saját gyártású krimisorozata, az Alvilág, amelyet a Liza, a rókatündérrel berobbant, majd az X – A rendszerből törölve című filmmel is díjakat nyerő Ujj Mészáros Károly rendezett.

Hírdetés

Az eddigi három rész alapján talán már elmondhatjuk, hogy ennek a sorozatnak van hangulata. Komor, szürke árnyalatok dominálnak a képernyőn (operatőr: Szecsanov Martin), és mivel a háttérben egy családi dráma is zajlik, a hétköznapok is nyomasztó színezetet kapnak. 
Az első részben Ádámról, a menő vállalkozóról kiderül, hogy drogkereskedésből teremtette meg a luxust, amiben a családja él. Leszámolás áldozata lesz, mert társaival lenyúlja a rettegett maffiózó kokainszállítmányát, ami aztán rejtélyes módon eltűnik. Az özvegynek, Nórának (Balsai Móni) kell átvennie férje függőben maradt ügyeit, ha jót akar. Az addig minden fölött szemet hunyó polgárasszony most kénytelen bűnözőkkel egyezkedni, megtanulni az ő nyelvüket, miközben igyekszik tisztának maradni saját maga és a gyerekei szemében. A következő részekből nyilván kiderül, sikerül-e helytállnia egy számára ismeretlen, kiszámíthatatlan terepen. 
Balsai Móni a rendező kedvenc színésznője, minden eddigi filmjében főszerepet játszott. Itt is meggyőző: hihetően szorong és gyanakszik, magába roskad, feltápászkodik, a rosszfiúk előtt megjátssza a magabiztost, miközben tudjuk, hogy retteg tőlük. 
A három tinédzser gyerek is megsínyli a helyzetet, egyre labilisabbak, és nem tudják, ki a jó és ki a rossz a környezetükben, akár a tágabb családon belül is. Közülük talán Cservák Zoltán volt a legjobb választás a sebezhető, bizonytalan Bence szerepére, aki végignézte apja lelövését, és aki úgy gyászol, hogy közben édesanyjáért is aggódik. 
Jó látni végre minőségi alakításokat az RTL Klub képernyőjén: Hevér Gábor, Molnár Levente, Szirtes Ági és Nagypál Gábor emelkedett ki eddig a mezőnyből, de érezhető, hogy később a Nóra apját játszó Bezerédi Zoltánnak is fontos szerepe lesz a történetben. 
Egy sorozat akkor jó, ha leköti, és legközelebb is a képernyő elé csábítja a nézőt. Heti egy alkalommal sugárzott sorozat esetében ez meglehetősen nehéz feladat – az Alvilág első három részének nézettsége enyhén szólva nem döntött rekordokat. Aki figyelemmel követte az HBO Aranyélet című hasonló sorozatát, talán észreveszi, hogy az Alvilág sokkal kevesebb pénzből készült, ám az alkotók ügyes ötletekkel (sok vágással, több kameraállásból felvett jelenetekkel, erőteljes zenével) kompenzálták a szűkös büdzsét. 
Az Alvilág holland licenc alapján készült, a Penoza című sorozat sztoriját ültette át magyar környezetbe két felkapott forgatókönyvíró, Köbli Norbert és Bodzsár Márk. Eddig viszonylag kevés „hungarikumot” találtunk benne, kisstílű bűnözők, keménykedő verőlegények és titokzatos rokonok mindenütt vannak. A dialógusok azonban gördülékenyek, a beszélt nyelvből valók, nem érezni rajtuk nyögvenyelősséget, mesterkéltséget. És mostanság már ez is nagy szó… 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »