Iskolamentés olasz módra

Iskolamentés olasz módra

Az elmúlt hetekben Olaszországban jártam, s bár nem értem a nyelvet, minden reggel megnéztem az ottani közszolgálati tévé híreit. Kettő különösen megragadta a figyelmemet, ezért utánajártam a látottaknak.

Az egyikben alapiskolás gyerekeket mutattak, majd egy szakembert, aki kommentárjában sűrűn emlegette a vakcina szót. Eddig a szülőknek orvosi igazolással kellett bizonyítaniuk az iskolában, hogy a gyermekük abszolválta a tíz kötelező oltást, ám újabban elegendő lesz, ha adnak erről egy becsületbeli nyilatkozatot.

A szülők többsége most attól fél, hogy ez a benevolens rendelet még jobban a kritikus szint alá süllyeszti a beoltott gyermekek arányát.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a kritikus határ 95%, ha ez alá süllyed a beoltottak aránya, akkor járvány törhet ki.

Hírdetés

Rögtön eszembe jutottak a hazai kanyarós megbetegedések. Az uniós statisztika szerint 2018 májusáig Szlovákiában 17 eset volt, tizeneggyel több, mint tavaly. Ezt a növekvő tendenciát nálunk is annak tulajdonítják, hogy az ország bizonyos területein 95% alá csökkent a kanyaró, mumpsz és rózsahimlő ellen beoltott gyermekek aránya. 2015-ös adatok szerint ez Pozsony, Trencsén, Besztercebánya, Zsolna és Kassa megye, ezek közül is leginkább Pozsony megye, ahol csak 90,1% volt a beoltottak aránya.

Olaszországban ez átlagosan 85%, s ott tavaly 5098 kanyarós megbetegedést regisztráltak. Európában ennél több tavaly csak Romániában volt, 5608 eset, viszont az idei statisztikákban egyértelműen Olaszország vezet, mert május végéig már 2931 kanyarós beteget jelentettek. Az összehasonlítás kedvéért: Görögországban 1766, Franciaországban 1147, Romániában 870, Nagy-Britanniában 840, Csehországban 119, Magyarországon 34 megbetegedés fordult elő. Ennek fényében megalapozottnak tűnik az olasz szülők egy részének aggodalma. De nekünk sem lehet mindegy, hogy visszajöjjenek-e azok a betegségek, amelyektől valaha – nem is olyan régen – rettegtek a kisgyermekes szülők, s az oltásoknak köszönhetően sikerült őket megfékezni. Ugyancsak 2015-ös adat szerint nálunk 623-an utasították el az összes kötelező oltást, 1131-en pedig a kötelező oltások egy részét. A befizetett pénzbüntetés nem orvosolja a dolog lényegét

A másik hír arról szólt, hogy valahol Kalábriában meg akartak szüntetni egy középiskolát, mert kevés volt a diák. Erre a szülők összefogtak, és többen maguk is beíratkoztak.

Középkorú, háztartásbeli családanyák mutogatták lelkesen új iskolatáskájukat a kamerának, őszintén örülve, hogy továbbtanulhatnak, új szakmát szerezhetnek. Ráadásul a gyerekeikkel egy padban!

Hogy mit gondoltak a gyerekek erről, azt nem tudom. Mindenesetre jókat vigyorogtak. Utóvégre az anyáik mentették meg az iskolát.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »