Iskolai beiratkozások Komáromban: a nemzetiségi arányoknak megfelelően alakultak a számok

Iskolai beiratkozások Komáromban: a nemzetiségi arányoknak megfelelően alakultak a számok

Komáromban a múlt héten, április 7-e és 9-e között tartották az iskolai beiratkozásokat a város általános iskoláiban. Bagita Judit, a Komáromi Tanügyi Hivatal referense mára elkészítette az elmúlt négy év visszatekintését is a négy magyar és három szlovák tannyelvű iskolát érintően.

Ebből kirajzolódik, hogy tavaly a szlovák tannyelvű iskolák voltak hullámvölgyben, ám ez most kiegyenlítődött a két évvel korábbi időszakhoz képest. A szlovák intézmények közül jelentősen megugrott a Rozmaring Utcai Alapiskolába íratott elsősök száma: a tavalyi 26 gyermekhez képest idén 56 elsőst írattak ebbe az intézménybe.

– mutatott rá Bagita Judit.

A 2021/2022-es tanévben beíratott gyermekek száma a következőképpen alakult Komáromban a Tanügyi Hivatal összesítése szerint. A város által működtetett általános iskolák közül, a tavalyihoz hasonlóan az Eötvös Utcai Alapiskolába íratták a legtöbb elsőst, szám szerint 78 diákot (ebből várhatóan 12 diák évet halaszt). A Munka Utcai Alapiskola a tavalyi tanulmányi évhez képest egy picit javított, 66 diákot vettek fel az első osztályba (ebből 11-en halasztanak). A Jókai Mór Alapiskolában a tavalyihoz képest kevesebb diák kezdi meg az új tanévet, 49 gyermekkel, közülük várhatóan öten halasztanak. A városban működő egyházi fenntartású Marianum Egyházi Iskolaközpontot 30 kisgyermek választotta, itt csak két esetben várható halasztás.

Hírdetés

A szlovák tannyelvű alapfokú intézményekben a tavalyi évhez képest növekedés tapasztalható. A legtöbben, 56 kisgyermek a Rozmaring Utcai Alapiskolát választotta, ezt követi 54 fővel a Komenský Utcai Alapiskola, végül a Határőr Utcai Alapiskolában 48 diák kezdheti meg az első osztályt szeptemberben.

A 2001-es népszámlálási adatok szerint Komárom lakosságának még 60 százaléka vallotta magát magyarnak, 2011-ben ez az arány már nem érte el a 60 százalékot (58,5%).

a 2021/2022-es tanulmányi évben.

(Szalai Erika/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »